Biskupove propovijedi
16. April 2007.
Foto:
nepoznato

I pošto se pomoliše, potrese se mjesto gdje bijahu sabrani, i svi se napuniše Svetoga Duha te stanu navješćivati riječ Božju smjelo (Dj 4,31)

 

Najprije se pomoliše! Molitva je način i put do sjedinjenja s Duhom Božjim. Ona je uvjet da se doživi Duh Sveti, odnosno da mu se dopusti djelovanje. Obraćanje Duhu Božjemu jest prvi znak čovjekova obraćenja, uvjerenje da ne može sam - „bez Božanstva tvojega čovjek je bez ičega…“ - ne može računati samo sa svojim ljudskim silama. Kad se oslanjamo i računamo samo s vlastitim silama, redovito se osilimo. Sila Boga ne moli, a Bog silu ne voli!

Ovom svetom Misom želimo:

- zahvaliti Presvetomu Trojstvu za sve ono dobro koje je posijano u ovoj mjesnoj Crkvi i po vašoj redovničkoj zajednici;

- moliti oproštenje za grijehe misli, riječi, djela i za propuste dobra;

- moliti svih sedam darova Duha Svetoga radi iskrena i nepristrana doprinosa ovomu Kapitulu;

- tražiti hrabrost da se postavi upitnik ondje gdje škripi, gdje je potrebno poći drugim putem;

- moliti prosvjetljenje za prave korake kako bi sve bilo u duhu Crkve Kristove.

Svi se napuniše Svetoga Duha. Bog čini čudo na temelju vjere, naše suradnje i odanosti. Vjera ide ispred poslušnosti. Osluškujući ono što nam Bog govori, otvaramo se posluhu Crkve koju je Krist ustanovio da po njoj govori ovomu svijetu. Da samoga sebe provjeriš koliko imaš Duha Božjega, podsjeti se na onu rečenicu sv. Augustina koji tvrdi: "Onoliko netko ima Duha Svetoga koliko ljubi Kristovu Crkvu".[1] Taj je patristički citat Koncil stavio u Dekret o odgoju kandidata na svećeništvo. Jednako vrijedi i za odgoj kandidata na redovništvo, za odgoj kandidata na biskupstvo i za odgoj kandidata na papinstvo!

Stanu navješćivati Riječ Božju smjelo. Po molitvi niče vjera a po vjeri snaga za autentično i smjelo naviještanje Božje riječi. U evanđeoskom naviještanju hoće se ne samo autentičnost, nego i smjelost, hrabrost, odlučnost. Smjelost vodi do kršćanskoga mučeništva. Svi su apostoli - mučenici!

            Neka nam svima pouzdana molitva pomogne da budemo puni Duha Svetoga kako bismo autentično i smjelo navješćivali Riječ Božju.

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE