Vijesti
01. July 2018.
Foto:
Cnak

Mostar, 30. lipnja 2018.

Prot.: 905/2018.

            Velečasni don Nikola, župniče!

            Više puta i na više načina razgovarali smo o pravno-liturgijskom statusu župe Blagaj-Buna. Nekako se iskristalizirao ovaj zaključak koji prenosim u dekret:

            Naziv župe: Župa Presvetoga Trojstva Blagaj – Buna. Presveto je Trojstvo od početka, 1891. godine. Župa je prošla tri teška rata. U ovom smo trećem kao katolička zajednica najviše stradali. Ali naziv župe obaju mjesta ostaje iz obzira i prema povijesti[1] i prema prostoru. Nije poznato da je crkva u Blagaju bila ikada posvećena.

            Naslov crkve u Blagaju: Presveto Trojstvo. Bogu hvala da je crkva, kroz stoljeće župna, obnovljena. Župni stan vapije za obnovom. U crkvi se svakoga mjeseca slavi sv. Misa. Sjedište je župe u poratnim godinama preneseno na Bunu imajući u vidu preseljenja i nova naseljenja vjernika. I taj naslov crkve ostaje.

            Naslov crkve na Buni: Tijelovo. Pučki naslov: Brašančevo ili Korosande /Corpus Sanctum/. Nekada se, od 1849. do 1970. u Katoličkoj Crkvi 1. srpnja slavio blagdan Predragocjene Krvi Kristove, a onda je, nakon liturgijske reforme, taj blagdan spojen s blagdanom Tijelova u puni naslov: Presveto Tijelo i Krv Kristova. Ne bi dolikovalo da se zbog naziva župe i naslova blagajske župne crkve Presvetoga Trojstva daje novi naslov crkvi u kojem ne bi bila i imenito počašćena jedna Osoba Presvetoga Trojstva, u ovoj odluci: Euharistijski Krist, s kojim je sadržajno povezana i svetkovina Presvetoga Srca Isusova.

            Posveta nove župne crkve i oltara. Predviđena za 1. srpnja 2018. u večernjim satima. Obljetnica posvete treba biti nepomična svetkovina, i dobro je da je to 1. srpnja, pogotovo da obljetnica ne bude liturgijski povezana ili podudarna sa samim naslovom crkve, Tijelovom, koje je zapovjedna i pomična svetkovina. Budući da se Uskrs datumski mijenja od 22. ožujka do 25. travnja, a Tijelovo slijedi 60 dana ili dva mjeseca nakon Uskrsa, ne može se dogoditi da se svetkovina Tijelova podudara sa svetkovinom obljetnice posvete crkve na Buni.

            Obljetnička posveta crkve slavi se na svetkovinskoj razini župe.

            Blaženi mučenik Alojzije Stepinac, zaštitnik Pastoralnoga centra, i dalje se slavi kao i do sada od 2001. godine, 10. veljače.

            Stoga će, u ime Gospodnje, crkva na Buni biti posvećena, kako je dogovoreno, u slavu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, u nedjelju, 1. srpnja 2018., u 19.00 sati.

Bilo na slavu Presvetoga Trojstva i na osobito čašćenje Presvete Euharistije!

+ Ratko Perić, biskup

________________________________________________
[1] http://www.md-tm.ba/clanci/zupa-blagaj-buna

 

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE