Komentar
22. December 2015.
Foto:
nepoznato

Preuzvišeni oče Biskupe!

   Milošću Božjom i ove godine, u praskorzorje Božića, te stvarnosti Utjelovljenja i Rođenja Sina Božjega, okupljamo se oko našega Biskupa, glave i pastira ove mjesne Crkve, da podijelimo radost Božića. Pozdravljam Vas u ime svih ovdje nazočnih svećenika, redovnika i redovnica, monogopoštovanoga oca Provincijala, sestre Provincijalke, dekana, župnika i župnih vikara, gvardijana i kućnih predstojnica, voditelja crkvenih institucija, jednom riječju: Vaših prvih suradnika, kojima u zajedništvu i pod Vašim vodstvom u dio pade da na ovim prostorima svjedoče Božju apsolutnost, vječnost, ljubav i dobrotu, jednako u Utjelovljenju, Rođenju, Smrti i Uskrsnuću - kako riječju tako i djelom - onima koji su od Boga primili posebno poslanje da ovom Božjem naraštaju budu živi znak Njegove prisutnosti i stvarnost neprestana Utjelovljenja. Pozdravljam Vas i u ime svih onih koji zbog pastoralnih obveza danas nisu ovdje s nama, ali vjerujemo da se duhom u molitvi s nama povezuju i na taj način jesu dionici ovoga našeg zajedništva.   

   U ovoj godini kojoj brojimo posljednje dana Vi ste nam dio svoje učiteljske službe poklonili u knjizi Isusova majka. Govoreći o Marijinu hodočašću kroz radosti i boli naglašavate kako se život svakoga od nas odvija između plača i smijeha, uspjeha i neuspjeha. Tako se i Gospin cio životni lûk, otkada je stupila na biblijsku pozornicu, micao od postaje radosti do postaje boli (str.171-177):

- od ushita navještenja do zbunjenosti zbog Josipa,

- preko dragosti zbog rješenja Josipove krize pa:

- nevolje zbog putovanja u Betlehem, rasterećenja nakon dolaska u Betlehem;

- tuge zbog smještaja, zadovoljstva zbog sretno rođena Djeteta;

- potištenosti zbog hladnoće ljudi, veselja zbog posjeta anđela i pastira;

- zbog muke što se ne vraća u Nazaret, raspoloženja zbog pohoda mudraca;

- boli zbog pokolja betlehemske djece, sreće zbog spašavanja Djeteta;

- patnje zbog bježanja u Egipat, veselja zbog povratka u Nazaret;

- šoka zbog gubitka Dječaka, miline zbog čuda u Kani Galilejskoj;

- udarca zbog Josipove smrti, radosti i vedrine zbog Isusova nastupa u Nazaretu;

- tjeskobe zbog Isusova progona iz Nazareta, utjehe zbog mnoštva Isusovih čudesa;

- potištenosti zbog farizejskoga neprijateljstva, razdraganosti zbog učenika;

- boli zbog procesa i osude, radosti zbog riječi na križu;

- tuge zbog Isusove smrti, blaženstva zbog njegova uskrsnuća;

- žalosti zbog rastavljenosti od Sina do punine radosti uznesenja.

   Izabrah ovaj dio iz bogatstva riječi u knjizi zapisanih i na propovjedaonicama i katedrama u ovoj godini izrečenih, jer se i hodočašće naše mjesne Crkve u protekloj godini odvijalo u ovom Marijinu životnom luku. Radovali smo se novim rođenjima i ređenjima, novim bračnim i obiteljskim ognjištima, novim duhovnim zvanjima i stasanjima tolikih mladih, životnim uspjesima, tolikim čudesnim Božjim zahvatima. No, tuga – mač boli probadao je srce ove naše mjesne Crkve hercegovačke. Umiranje sustiže, ako već i ne nadvisuje, rađanje (za koji dan vidjet ćemo statistike), odseljenja sve su brojnija, broj nezaposlenih stalno se uvećava, nejedinstvo i nerazumijevanje sve očitije, apatija sve izraženija.  Da, to je hodočašće naše mjesne Crkve i ove godine; u postajama radosti i boli, naizmjenično i usporedno. No, predobri Bog i ovoga Božića poziva nas preko svoga glasnika Jeremije: "Prestani kukati, otari suze u očima! Patnje će tvoje biti nagrađene. […]. Ima nade za tvoje potomstvo, sinovi tvoji vratit će se u svoj kraj“ (Jer 31,16-17).

   Prije deset dana, na poziv pape Franje, započeli smo izvanrednu Svetu godinu milosrđa. Pozvali ste nas da se odazovemo glasu prvosvećenika Franje i zajedno s cijelom Crkvom slavimo milosno vrijeme – Svetu godinu milosrđa. Pozvali ste nas na ovo hodočašće milosrđa, jer milosrđe je cilj koji treba postići a koji zahtijeva povjerenje i žrtvu; milosrđe je put na kojem nema osude i klevete, ljubomore i zavisti; milosrđe je oruđe praštanja. Pozivate da naša župna i hodočasnička središta još više ožive milosrdnim činima duhovne obnove i konkretne evanđeoske ljubavi; da se naše molitve uzdižu za obitelji, posebno one pogođene životnim poteškoćama i stanjima, za nova duhovna zvanja, za mir i slogu u obitelji, u Crkvi i u društvenoj zajednici; da se nitko ne osjeti ostavljenim ili na periferiji, jer Kristovo milosno Lice želi se po nama očitovati svakomu.

   Zato želimo danas ovdje s Vama na ove velike nakane Crkve moliti:

- da Bog, bogat milosrđem, po zagovoru Blažene Djevice Marije - Majke milosrđa, udijeli nam milost da u ovoj Svetoj godini ponovo otkrijemo radost Božje milosrdne ljubavi;

- da nas učini milosrdnima i samilosnima, onima koji imaju milo srce jedni prema dugima i prema svima, posebno onima najpotrebnijima;

- da među nama vlada mir, sloga i zajedništvo, da naše riječi i dijela budu trajno Utjelovljenje Ljubavi Božje;

- da poput Marije ovomu svijetu uvijek ukazujemo na Djetešce koje nam se rodilo, Sina darovana, taj najveći mogući Dar vjekovima iščekivan a nama u punini darovan.  

   Preuzvišeni biskupe! S ovim mislima, u ime svih nas ovdje okupljenih svećenika, redovnika i redovnica, kao i svega naroda Božjega naših biskupija, izričem Vam Božićnu i novogodišnju čestitku našim tradicionalnim Božićnim pozdravom:

Na dobro Vam došao Božić - Sveto Porođenje Isusovo!

POVEZANI ČLANCI

05. kol 2018
Biskup Ratko Perić
12. sij 2018
Generalni vikar
02. pro 2017
Biskup Ratko Perić

NAJČITANIJE

05. kol 2018
Biskup Ratko Perić
12. sij 2018
Generalni vikar
02. pro 2017
Biskup Ratko Perić