Vijesti
20. May 2019.
Foto:
Arhivski snimak

Sveti Leopold Bogdan Mandić (1866.-1942.), drugoproglašeni hrvatski svetac, 1983. godine, koji svojim blagdanom povezuje brojne župe njemu posvećene u hrvatskom narodu, svečano je proslavljen, 12. svibnja. Toga je dana Svetac rođen za ovaj svijet u Herceg Novom, prije 153 godine. Redovito se ne slavi rođendan kao svetački blagdan, nego sam smrtovdan. Ali Papa odlučio tako, i ostalo tako.

Briješće. Župu sv. Leopolda Bogdana Mandića u Sarajevskom dekanatu vodi vlč. Josip Vajdner, urednik Katoličkoga tjednika koji izlazi u Sarajevu i uređuje uvodnu rubriku s kritičkim osvrtom na suvremene događaje. Katolički tjednik bijaše perjanica hrvatsko-katoličkoga tiska i teksta u vremenu između dva svjetska rata i po svojim urednicima i po svojim suradnicima. I sada je Tjednik okupio stalne kolumniste i izvjestitelje da donose vijesti, kritike i reportaže s terena cijele Metropolije. Vlč. Vajdner rodom je iz te župe Briješće. Iako je bila nedjelja, na proslavu sv. Leopolda Bogdana okupilo se 12 svećenika, dijecezanskih i redovničkih, ponajviše iz Sarajevskoga dekanata s dekanom don Matom Majićem. Prije sv. Mise u 11.00 sati prvopričesnica Sara pozdravila je biskupa Ratka, ponosna što u župi ima 230 vjernika. Župnik je na kraju zahvalio svećenicima i biskupu i sav narod pozvao na domjenak pred crkvom.

Zakučac kod Omiša. Kada čuje Zakučac, nedomaći svećenik pomisli na Juru Kaštelana, hrvatskoga književnika, osobito pjesnika, i njegove Tifusare. Jure je započeo školovanje u Glagoljaškom sjemeništu u Priku, nastavio u Dijecezanskom sjemeništu u Splitu i u 7. razredu napustio put prema svećeništvu. Od 1942. otišao u partizane a nakon rata rastao i radio u visokim kulturnim institucijama u Zagrebu. Značajno je njegovo ime u Predgovoru Biblije, koju je on s književne strane uredio sa svojim suradnicima, a s biblijske strane fra Bonaventura Duda s bibličarima 1968. Doista  epohalan pothvat zagrebačke Stvarnosti. Juri je ove godine stoljetnica rođenja. Pokoj vječni Juri iz Zakučca koji ode pred lice Božje 1990. godine.

Svetište sv. Leopolda Bogdana u Zakučcu vodi jedan drugi svećenik podrijetlom iz Bosne, iz Zavidovića, glavnoga svetišta Svečeva, don Emanuel Petrov, župnik župe Priko-Omiš. On je priredio sve na predivnom prostoru ispred „katakombi“ u brdu nastalih i izrovanih. Ali što bolje pripremljeno na travnjaku, to jača kiša svima preporučila da se sklone u katakombe i pod kišobrane. A u dnu katakombi oltar sa Svečevim likom, svećenici ispred oltara. Tu su i članovi Omiške uprave. Sveti je Leopold, govori biskup Ratko za vrijeme večernje sv. Mise u propovijedi, doživljavao takve neočekivane obrate i uvijek sve gledao u ključu Božje dobrote. Na primjer, kada je padovanska udruga organizirala tridesetih godina hodočašće u Lurd, zamolila je ispovjednika Leopolda da je prati. Pratio, predmolio, ispovijedao i u sebi namijenio zavjet svoga hodočašća Gospi Lurdskoj da mu se barem malo ublaži rak u grlu i da malo bolje govori, jer je uvelike zamuckivao. Kada se vratio kući, ustanovio je da mu je još gore. A on to ponizno prihvatio i protumačio kao volju Božju. Bog zna što je za čovjeka bolje.

Biskup je govorio o današnjoj povezanosti Bosne, Dalmacije i Boke Kotorske, i to u osobi i štovanju svetoga Leopolda. A sam je Svetac dobro znao kojoj „krvi“ pripada kada ga je talijanska policija nagonila 1917. godine da promijeni domovnicu i uzme onu talijansku. „Ljudi, krv nije voda“, govoraše mali kapucin. Ne može on hrvatsku krv zamjenjivati ni s čijom drugom krvi, a može biti u službi i Talijana, i Austrijanca, i Hrvata, svih hodočasnika koji su dolazili desetljećima u Padovu na grob sv. Ante i u ispovjednicu bratu fra Leopoldu, kapucinu. Nepovjerljiva policija naredila fratrima da se fra Leopoldo makne iz Padove. I ispovjednik maknut u Južnu Italiju i promijenio čak tri samostana, ali nije promijenio ni kapi „krvi“. Ostala je u njemu sva krv hrvatska, a srce je stavio u službi cijele Crkve Božje.

POVEZANI ČLANCI

05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2020
Biskup Ratko Perić

NAJČITANIJE

05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2020
Biskup Ratko Perić