Vijesti
05. April 2018.
Foto:
tomislavcity.com

Nakon što je 26. kolovoza 2017., u  Bukovici, župi sv. Franje Asiškoga, Duvanjski dekanat, upriličen blagoslov i svečano otvaranje redovničke kuće Školskih sestara franjevki Mostarske provincije Svete Obitelji i Centra za socijalno ugrožene osobe „Dom Božjega Milosrđa“, sestra Zdenka Kozina, provincijska predstojnica, ovih je dana pozvala biskupa Ratka da blagoslovi kapelicu te redovničke kuće i Dječji vrtić zvan „Bukovica“. Blagoslov je obavljen u četvrtak, 5. travnja 2018.  

Prije početku sv. Mise s. Provincijalka pozdravila je biskupa, fra Vinka Kureviju, duvanjskoga dekana i župnika Seonice, domaćega župnoga vikara fra Petra Drmića i don Peru Miličevića, tajnika, te sve prisutne. Sestra je izrazila zahvalnost svim dobročiniteljima koji su na bilo koji način pridonijeli da ovaj Dom, kapelica, oltar, svetohranište te Dječji vrtić budu završeni i danas blagoslovljeni.

Biskup je na početku, zahvalivši najprije Bogu, pozdravio svećenike koncelebrante, sestru Provincijalku, s. Kristinu, kućnu predstojnicu, sve sestre, roditelje i vrtićku djecu. Kako i liturgijske knjige propisuju, na početku je biskup, izmolivši molitvu blagoslovio vodom vjernike i zidove kapelice i oltar.  Himan Slava Bogu na visini pjevala je cijela zajednica, uz pratnju s. Branke na električnim orguljama.

Čitanje i molitvu vjernika čitale su sestre. Evanđelje, iz knjige blagoslova Dječjega vrtića - navijestio je dekan fra Vinko.

Biskup je u propovijedi govorio o Isusovu milosrđu prema ljudima: bolesnima, hendikepiranima, grješnima, a osobitu je ljubav pokazao i od drugih tražio prema malenima. On je ukorio apostole koji su branili djeci da slobodno pristupaju k Isusu, prijatelju malenih. Pozvao je starije da se ugledaju u djecu, jer je njihovo kraljevstvo nebesko. Dvije su naravne karakteristike djece: spremnost i lakoća praštanja jedno drugomu i potpuna iskrenost. Kako djeca odrastaju, tako im te karakteristike nestaju. Sestre su pozvane razvijati ta svojstva u djeci. Ujedno je upozorio kako je Isus rekao „tko sablazni jednoga od ovih najmanjih što vjeruju u mene bilo bi bolje da mu se o vrat objesi mlinski kamen pa da potone u dubinu morsku“ (Mt 18,6). Crkva je u prvom redu pozvana da uzme u zaštitu sve malene. Da se iz njezinih redova nikada ne čuje zloporaba djece. Ovdje su sestre pozvane odgajati djecu u ovome vrtiću i ne bi nikada smjele zaboraviti da nerijetko roditelji imaju više povjerenja u sestre nego li u sebe same, pogotovo u religioznom odgoju. Budite im primjer i pomoć!

Prije prinosa darova biskup je izmolio blagoslovnu molitvu i okadio oltar, dekan kapelicu.

Na kraju Misnoga slavlja predvoditelj je blagoslovio Dječji vrtić s nazivom „Bukovica“, koji se nalazi u prizemlju Doma te udijelio završni blagoslov nazočnim vjernicima.

Zahvalivši Bogu na svakome dobru, sestre su pripremile stolove za uzvanike koji su se zadržali u radosnu razgovoru ove vazmene osmine. 

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE