Vijesti
11. May 2017.
Foto:
Župa Domanovići

Župa sv. Josipa Radnika na Domanovićima, koja je na Svečev dan, 1. svibnja, svečano proslavila svoga nebeskoga Zaštitnika, ponovo se u veliku broju okupila u župnoj crkvi na IV. uskrsnu nedjelju – Nedjelju Dobroga Pastira, da proslavi sakrament Duha Svetoga, koji je primilo 44 mladih ove župe. Biskup Ratko, koji je taj dan slavio sv. Misu i podijelio sakrament potvrde u mostarskoj cimljansko-ilićkoj crkvi Dobroga Pastira, na ovo slavlje poslao je generalnoga vikara don Željka Majića. U koncelebraciji župnik don Gordan Božić i susjed, župnik s Aladinića, don Marko Šutalo koji inače rado priskače u pomoć župniku don Gordanu kada se ukaže pastoralna potreba. Nakon pozdravnoga govora krizmanice i dara dobrodošlice, pozdrav župnika don Gordana. Odgovarajući na izraze dobrodošlice don Željko prenosi blagoslovne pozdrave biskupa Ratka i poziva krizmanike i cijelu župnu zajednicu da na poseban način u ovoj sv. Misi mole Duha savjeta kako bi mladi krizmanici u tom istom Duhu, na raskrižju svoje egzistencije, izabrali pravi put u život; poštovali Božje zapovijedi, surađivali sa svih sedam darova Duhovih, da mole za duhovna zvanja, pa - ako je volja Božja - da netko i od krizmanika i krizmanica pođe putem svećeništva ili redovništva.

Misna čitanja i molitveni zazivi vjernika pripali su krizmanicima. S kora uvježbani zbor animira liturgijsko pjevanje. Narod zdušno i dostojanstveno sudjeluje u svim dijelovima sv. Mise i slavlju sv. potvrde.

Predvoditelj u propovijedi govori o Dobrom Pastiru i njegovu i Očevu daru – Duhu Svetomu, Duhu savjeta. Prepoznati i poslušati glas u buci i vrevi svijeta iznimna je potreba svakoga, posebno katoličke mladeži. Znati uvijek razlikovati glas i lik pravoga Pastira od lopova, kradljivca i razbojnika jedino je moguće u Duhu Svetomu. Stoga, krizmanici su pozvani da mole danas za dar savjeta i duha posluha. Ne toliko da potvrđenici danas budu dobri savjetnici. Jasno, i to je potrebno. Nego danas je svima mladima puno potrebnije biti sposobni primiti razborit savjet roditelja, učitelja i odgojitelja. Poslušati glas onoga koji te poziva u život, a to je Isus Uskrsnuli koji za sebe reče da je Put, Istina i Život. Isus koji tebi i danas govori po svojoj Crkvi, po tvojim roditeljima i svima onima koje ti na mladenački put stavlja kao putokaze da se ne izgubiš na stranputicama svijeta.

Nakon misnoga blagoslova i zajedničkoga fotografiranja, krizmanici su pošli obiteljskim kućama nastaviti vanjsko slavlje s rodbinom, kumovima i prijateljima, a župnik je predvoditelja i koncelebranta ugostio u župnoj kući gdje se priključilo još okolnih svećenika, nakon što su u vlastitim župama ispunili pastoralne obveze liturgijskih slavlja, dijeljenja Prve Pričesti i blagoslova polja.     

POVEZANI ČLANCI

17. kol 2017
Biskup Ratko Perić
17. kol 2017
Biskup Ratko Perić
15. kol 2017
Biskup Ratko Perić

NAJČITANIJE

17. kol 2017
Biskup Ratko Perić
17. kol 2017
Biskup Ratko Perić
15. kol 2017
Biskup Ratko Perić