Vijesti
08. June 2019.
Foto:
tomislavcity.com

Pred župnom crkvom sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu, u subotu, 8. lipnja 2019., uoči svetkovine Duha Svetoga, u duvanjskoj župi sv. Mihovila, stotinu i četvero krizmanika i krizmanica prvoga razreda srednjih škola svečano obučeno u bijele haljine, spremno ceremonijalno ući u crkvene klupe, dok s kora odjekuju milozvuci Veni, Sancte Spiritus – Dođi, Duše Presveti. Mnoštvo naroda i u crkvi i pred crkvom.

Troje krizmanika pred oltarom pozdravljaju biskupa Ratka. Svi uzrasli kao da im je 24. godina kada prestaje rast. Mladić čita dobro sastavljen pozdrav, zahvalu i molbu da ih molitvom i kršćanskom ljubavlju pratimo kroza život. Jedna krizmanica uručuje krizmatelju veliku sliku crkve, a druga poljsko proljetno cvijeće. Zauzvrat don Pero dijeli knjige "Nada koja ne postiđuje" i "Sjeti me se kada u raj dođeš". Nadovezuje se s kratkom dobrodošlicom župnik fra Slaven Brekalo, koji je sa suradnicima pripremio krizmanike u vjeronaučnu znanju. Ispitivači vele da su kaandidati među prvima u biskupiji po vjeronaučnim odgovorima. Ako nisu prvi, nisu ni treći.

Biskup počinje pozdravljajući srdačno Duha Svetoga, današnjega Svečara koji raskošno razdaje darove snage otvorenim srcima i darove mudrosti otvorenim mozgovima ovih mladih katolika duvanjske župe.

Psalam pjeva četvero krizmanika – ugodno ih čuti. I spontano izazivaju od svega puka molitve za sebe i za sve krizmanike. Evanđelje čita đakon fra Dragan Bolčić koji se priprema za tri tjedna primiti prezbitersko ređenje, Duha svetosti. Fra Dragane, dar na dar, prezbiterski na one nekoć krizmaničke. Bilo s blagoslovom! Znaj na dar Duhu uzvratiti uzdarjem!

Govori biskup kako ima Duhovih darova koji su više prilagođeni našemu mozgu, a drugi našemu srcu. Mi ćemo o daru znanja koje se odnosi na glavu. A povod je temi vijest da su se krizmanici izvrsno pokazali na ispitu, i to pred roditeljima. Ali nije ovo naše naravno, ljudsko znanje koje spašava, koje donosi vječni život. Nema nitko od nas znanja kakvo ima đavao, kuća mu daleko od naše! ali njemu znanje ničemu ne koristi, jer je izgubio svu spasonosnu ljubav. Nego spas donosi dar znanja od Duha Božjega. Znanje koje stostruko više vidi preko granica smrti i gleda u vječni život. Znanje koje ne napuhuje, nego ljubavi omogućuje da duh izgrađuje. To da.

Sveta krizma teče kao i sve do tada, uvježbano i radosno. Župnik fra Slaven biskupu kazuje imena, i bez cedulje, svakoga u glavu pozna, po imenu. Njih stotinu i toliko. Pravi pastir koji pozna svoje vjerno stado.

Pričest  krizmanicima dijele dekan fra Vinko i gvardijan fra Sretan, a ostali svećenici ostalim vjernicima. Na kraju, prije blagoslova, majka jednoga krizmanika stade za mikrofon i u ime svih roditelja izreče iskrenu zahvalnost Bogu i svima koji su priredili ovaj divan dan. A i sama toliko uzbuđeno zahvalna da jedva suspreže emocije. Krizma je i glava i srce, i duša i tijelo. Sv. Pavao upozorava, a i gospođa ponavlja: "znanje napuhuje, a ljubav izgrađuje". Upravo to i roditelji ponavljaju i znat će svojoj djeci protumačiti tu poruku kroza život da im i znanje i ljubav služe izgradnji duhovnoga života.

Na kraju sv. Mise blagoslov i opet na prvobitan položaj pred crkvu da po sunčanu danu nekoliko slikara izrade za krizmanike uspomene s ove svete krizme.

Gvardijan je u blagovalištu počastio biskupa i svećenike u ugodnu bratskom razgovoru. Izlazeći iz samostana fra Sretan pozva biskupa da baci pogled na samostansku biblioteku, koja ima oko 35.000 knjiga, i to ponajviše modernih, i oko 350 upisanih čitatelja. A ima u prostoriji modernih montiranih stalaža koje će moći primiti i do 100 tisuća primjeraka. Pozdrav knjižničaru i knjižničarki koji marljivo knjiže i svrstavaju knjige u ovoj kulturnoj instituciji. Čestitke! 

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE