Vijesti
16. June 2019.
Foto:
Arhivski snimak

Započinjući  sv. Misu u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva u Gabela Polju, 16. lipnja 2019., biskup je Ratko pozdravio sve župljane, napose svih 19 krizmanika u crkvi, kao i sve župljane u župi također Presvetoga Trojstva u Blagaj-Buni i u župi Buhovo, koje ove godine obilježava 50. obljetnicu postojanja i djelovanja. 

Župnik don Marko Kutleša vodi župu u Gabela Polju i pripremao je krizmanike devetoga razreda za ovaj današnji dan. Oni su sa svojim kumovima zauzeli prve klupe u crkvi, župni zbor s kora pozdravlja Duha Svetoga koji će u liku svojih sedam nadnaravnih darova siću u pameti i u srca mladih vjernika. Svim je krizmanicima bilo povjereno neka zadaća za vrijeme sv. Mise: njih je dvoje pozdravilo biskupa, neki su pročitali biblijska odlomke današnjega dana, neki su određeni za molitve vjernika, drugi opet za prinose darove i za zahvalu na kraju Misnoga slavlja. Župnik je također pozdravio krizmatelja i krizmanike zajedno sa svim župljanima. U koncelebraciji je bilo nekoliko okolnih svećenika.

Đakon don Domagoj Markić, koji se sprema primiti ovoga ljeta sakrament sv. Reda svećeništva, navijestio je sv. Evanđelja po Ivanu

Presveto Trojstvo - Otac, Sin i Duh Sveti - najuzvišenija je tajna naše kršćanske vjere. Tajna u koju vrlo malo može proniknuti ljudski razum, i to samo ako Bog Otac u povijesti, napose u svome Sinu, ljudima objavi takve istine. A Gospodin je Isus rekao da ni sve što nam je on sam dao i objavio ne možemo nositi i razumjeti. I zato će doći Treća Božanska Osoba, Duh Sveti koji će nas na svoj nevidljiv a stvaran način sve poučiti i upućivati nas u svu istinu. Kada imamo toliko tajni u prirodi i u naravnom redu na ovome svijetu, pa ih tek postupno i kao kroz maglu otkrivamo rastući u spoznaji, kako bismo mogli pretendirati da razumijemo otajstva u nadnaravnom vječnom redu. Prije bilo koje istine koja odgovara sposobnostima  našega umu, mi doživljavamo Božju ljubav, kao što dijete doživljava ljubav svojih roditelja, a da ne zna ni ime, ni prezime, ni godine, ni profesije svojih roditelja. Samo ih prepoznaje po glasu i izgledu. Tek će sin ili kći iz doživljene ljubavi svojih roditelja moći tijekom vremena spoznavati sve o njima, o njihovu velikodušnu daru života i o njihovoj nesebičnoj žrtvi.

Očev je plan povijesno Utjelovljenje Sina po Duhu Svetom u Nazaretu iz Djevice Marije. Njegov je plan, zajedno sa Sinom, Silazak Duha Svetoga na Gospu i na Apostole kada su primili sakrament Duha u sedmoliku pečatu darova, kao što ih i mi primamo, a koji za život vječni osnažuju naše naravne umne sposobnosti – mudrost, razbor, znanje i savjet, te našu ljudsku slobodu i oprediobu za Boga u jakosti, pobožnosti i bogobojaznosti.

Biskup je, ističući krizmanicima zazivnu molitvu svih sedam darova, polažući ruku na njihovo čelo, oblikujući znak križa i unoseći trajan pečat dara Duha Svetoga, podijelio sakrament sv. potvrde.

Nakon objeda kojim je župnik don Marko počastio goste, biskup je pohodio u župi sestre karmelićanke, koje drže vrtić sa šezdesetak djece s područja Čapljine i Metkovića. Biskup im je zaželio obilje Božje milosti i strpljivosti u kršćanskom odgoju ne samo djece nego i njihovih obitelji.  

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE