Vijesti
01. May 2018.
Foto:
3kcinema

Utorak, 1. svibnja, svetkovina sv. Josipa Radnika, kojemu je u čast blagoslovljena župna crkva i posvećena cijela župa sa selima Grljevićima, Lipnom i Borajnom, a župa postoji od 1919. godine. Župnik don Tomislav Majić župnikuje već 19 godina.

Procesija iz župne kuće u crkvu: Bibliju nosi Ana, Domagoj križ, a zastavu Ivan.

Ministranti su Luka, Stjepan, Marko i Petar. Drugi je Ivan štaponoša, a treći je Ivan mitronoša.

Svečanost primanja Prve sv. Pričesti: četvrtoškolarci Antonio i Klaudija. Oni pred oltarom recitiraju nekoliko kitica pjesmice Euharistijskomu Isusu. Napamet, razumije se.  

Svečanost primanja sv. krizme – devetoškolarci - Jure, koji pozdravlja biskupa: „Kako ćemo danas u sakramentu svete Potvrde biti pomazani Duhom Svetim, tako smo htjeli da i ova priprava za ovaj prevažan sakrament bude vođena Duhom Svetim. U slobodi Duha, molimo Vas, da nam udijelite pečat Duha Svetoga i uvedete nas u puno i zrelo zajedništvo Crkve“. A Iva uručuje buket – "u znaku ovoga cvijeća primite prvopričesničku radost, krizmaničku mladost, i svih vjernika odanost!"

Župnik: „Oče biskupe, pred Vama je mala Kristova zajednica. Pred Vama stoje s osjećajem iskrene ljubavi, poštovanja i vjerničke odanosti: svećenici, redovnici, redovnice, današnji svečari prvopričesnici i krizmanici sa svojim roditeljima i kumovima te i svi nazočni vjernici. Vi dolazite da nas poučite u istini, posvetite u milosti te vodite Bogu u ljubavi i radosti!“

U koncelebraciji sudjeluju don Stipe Kordić iz Dubrovnika, don Ivan Kordić dekan iz Čapljine, fra Ljubo Kurtović dekan iz Ljubuškoga, don Krešimir Pandžić iz Jara, don Stjepan Ravlić iz Raskrižja, fra Petar Ljubičić iz Vitine, fra Robert Jolić iz Klobuka, fra Ignacije Alerić iz Rasna, don Pero iz Mostara...

Biskup počinje sv. Misu. Pozdravlja i svima čestita svetkovinu župnoga Patrona, sv. Josipa Radnika.

Ivana čita Prvo čitanje, a Marijana Drugo. Između njih Zbor pjeva psalam: „Neka rekne dom Izraelov!“ 

Evanđelje po Mateju (13,53-58) navješćuje fra Ljubo.

U propovijedi krizmatelj preuzima događaj i misli iz Evanđelja. Isus se nikada nije svratio - barem nam Evanđelja to ne kažu - u svoj rodni Betlehem. Iz njega je jedva živu glavu izvukao zajedno s majkom Marijom i Josipom Radnikom. I Sveta se Obitelj koju godinu krila u Egiptu. U Nazaret, gdje je odrastao, svratio se samo jednom, ovaj put kada to evanđelist spominje. Otišao za propovjedaonicu u sinagogi i počeo govoriti. Ljudi ostali bez daha: Odakle ovomu tolika pamet, a nije ni vidio škole, nije završio nijednoga razreda, nije se micao iz zabačena Nazareta? A iz Isusa božanska mudrost i čudesne silnice. Isus je znao čitati. Mama ga naučila. Čitati Bibliju. I nije trebalo ništa drugo. U njoj je mudrost i čudesne sile. U Nazaretu nije učinio „mnogo čudesa zbog njihove nevjere“. Kada u Isusa ne vjeruješ, onda nemaš ni mudrosti Božje ni čudesne snage Božje. A Isus kao dječak, kao mladić, kao čovjek radio zajedno s Josipom Radnikom i usavršavao se, osposobljavao i pomagao drugima. Pa zato i jest rad: da se njime usavršavamo i da budemo od koristi drugima. Ako radom želimo gomilati bogatstvo na bogatstvo, novac na novac, prije će nam rad postati prokletstvo nego li blagoslov.       

Nakon izricanja krsnih obećanja - odričući se đavla i ispovijedajući vjeru u Boga i njegovu Crkvu - krizmanici su primili sedam darova Duha Svetoga, Gospodina i Životvorca.

Molitvu vjernika predmoli Josipa, a narod složno odgovara.

Na prinos darova, dok Lucija drži visoko hostije, Nikolina vino, Petra vodu, a Katarina tumači, Zbor otpjeva: Primi naš dar…

U 2. Euharistijskoj molitvi biskup moli za sve župnike koji su u ovoj župi djelovali, kao i za sve biskupe koji su dijelili sv. sakramente, a Bog ih pozvao u nebo.

Prvopričesnike, njihove roditelje i obitelji pričestio je don Stipe, mještanin, koji je točno prije tri godine, na današnji dan, proslavio Zlatnu Misu.

Zborom ravna Ivana, a naizmjence sviraju Ana i Lucija. Kaže župnik da je sviračice svojedobno krstio.

Prije blagoslova biskup je zahvalio župniku don Tomi i na ovoj pripremi svečane svetkovine i na pastoralnom djelovanju u župi. Ako papa Franjo, koji je 1936. godište, može upravljati cijelom Crkvom Božjom - 4.500 biskupija, odnosno 313.000 župa, plus Rimska kurija - zašto ne može i don Tomislav, koji je godinu dana mlađi od Pape, upravljati jednom župom, ovom sv. Josipa Radnika sa sjedištem u Grljevićima? Istina, Papa ima mnoštvo suradnika. Ali ima i don Toma obilje suradnika i suradnica, gore ih je spomenuto dvadeset i troje poimence iz župe. Dogodine je 100. obljetnica župe Grljevići, 55. obljetnica misništva i 20. obljetnica župništva vrijednoga don Tomislava, koji je svećenike, koncelebrante i pridošlice-čestitare, počastio u župnoj dvorani.

Don Tomislave, na dobro Ti došle obljetnice!

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE