Vijesti iz župa
04. February 2016.
Foto:
nepoznato

Prot.: 134/2016.

 SVEĆENICIMA I VJERNICIMA

TREBINJSKO-MRKANSKE BISKUPIJE

   Katolička priznata svetišta jesu mjesta osobite Božje blizine po dijeljenju sakramenata sv. ispovijedi i presvete Euharistije. Hodočasnik se upućuje u takvo svetište da doživi radostan susret s drugim članovima putničke Crkve. Tako hodočasnička prošteništa postaju i mjesta kršćanskih susreta i manifestacija vjere.

   Župa Hrasno od svoga osnutka, od 1761. godine, pod zaštitom je Isusove tjelesne majke i naše duhovne Majke Marije. Od 1854. godine, kada je dogmatizirana vjerska istina o Neoskvrnjenom začeću Marijinu, u župi se časti svetkovina njezina Bezgrješnoga začeća. Msgr. Stjepan Batinović,  hrašanjski župnik (1947.-1980.), neumorni Marijin štovatelj, nastojao je u župu uvesti što više zdrave pobožnosti, pa zato nije propuštao nijednoga Gospina blagdana. Tako je njegovim zauzimanjem 8. svibnja 1977. biskup ordinarij msgr. Petar Čule svečano blagoslovio kip Kraljice mira i Hrasno proglasio Gospinim svetištem Trebinjske biskupije. Određeno je da središnje slavlje bude u drugu nedjelju Gospina mjeseca svibnja. Od tada su mnogi vjernici u hodočasničkom duhu pohađali ovo Gospino svetište, njoj posebne pobožnosti iskazivali i u svoj se svakodnevni život radosno vraćali sakramentalno izmireni i milošću okrijepljeni.

   U posljednje vrijeme ti su naši prostori, zbog stalna iseljenja, sve više prepušteni pustoši pa kao da je i samo svetište zamrlo. Stoga, nastavljajući već započetu praksu, pastirski pozdravljam da se i ove godine kroz korizmene nedjelje upriliče pokornička hodočašća župa Trebinjske biskupije Kraljici mira na Hrasno.

   Vas, poštovani župnici, molim da svojom riječju i djelom uznastojite da vjernici povjerenih vam župa budu ispunjeni snagom Duha Svetoga koja se zadobiva u ovakvim hodočasničkim prošteništima. Stoga u koordinaciji s dvojicom dekana, don Antom i don Rajkom i upraviteljem Svetišta, hrašanjskim župnikom don Antunom, odazovite se ovomu pozivu, potaknite vjernike i stavite se na raspolaganje za vjerničke potrebe, posebno za sakrament pomirenja s Bogom.

   Na ovaj pokornički pothvat, na sve vas, pastire i vjernike, zazivam blagoslov Trojednoga Boga po zagovoru Bezgrješne Djevice, supatnice s Kristom Otkupiteljem.        

 

Ratko Perić, biskup

apostolski upravitelj

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE