Vijesti
28. June 2020.
Foto:
web

Župa sv. Marka evanđelista u Klobuku u Ljubuškom dekanatu. Nedjelja, 28. lipnja 2020. Sveta Misa u 11.00 sati. Najmanje 30 stupnjeva Celzijevih. Župnik fra Robert Jolić poredao je 17 krizmanika s kumovima ispred župnoga dvora u procesiji u crkvu Gospe Pomoćnice. Krizmatelj biskup Ratko iz Mostara. Ugodan ulazak u crkvu s klima-uređajem. Sedam-osam članova zbora s kora intonira i predvodi himan Duhu Svetomu. Krizmanici su svršeni učenici devetoga osnovne i prvoga srednje škole. Zauzeli su svoja mjesta na dužnu razmaku. Jedna krizmanica u ime ostalih pripravnika razgovijetno pozdravlja i biskupa i sve nazočne vjernike. Krizmanici su svjesni što primaju, i mole sve nazočne da im pomognu surađivati s darovima Duha Božjega u životu.

Krizmanici su zaduženi za čitanja, za molitve vjernika, za prinošenje darova. Sve obavljaju dostojno i sabrano. Svi ih vjernici pozorno prate i za njih Duha Božjega mole. Na svršetku župnik zahvaljuje i čestita krizmanicima i njihovim roditeljima i još jednom poziva ih da ostanu vjerni Duhu Svetomu i njegovim darovima. Na čestitke su došli fra Brane iz Tihaljine, fra Željko iz Vitine, don Pero iz Raskrižja. 

Biskupove misli na temelju dnevnoga Evanđelja (Mt 10,37-42)

Prvo: „Tko ljubi oca ili majku više nego mene, nije mene dostojan“, govori Gospodin. Ovo savršeno odgovara prvoj Božjoj zapovijedi: Ljubi Boga iznad svega i iznad svih, i to svim bićem svojim, svom dušom svojom, a bližnjega svoga kao sebe samoga. Bog je naš stvoritelj. On je gospodar i naše duše i našega tijela. Nitko mu nije ravan. Naša ljubav prema Bogu nije usporediva ni s jednom ljubavlju na ovome svijetu, pa ni s onom djece prema roditeljima, inače nismo Boga dostojni. Bog je uvijek viši.

Drugo: „Tko ljubi sina ili kćer više nego mene, nije mene dostojan“, nastavlja Gospodin. Ovdje se samo pojačava usporedba i ističe da čak ni ljubav roditelja prema djeci nije najveća na ovome svijetu. Ljubav prema Bogu treba biti veća i od roditeljske, inače nismo Boga dostojni!

Treće: „Tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan“, nadovezuje Gospodin treću misao. Svatko od nas ima svoj križ, uglavnom različit, kao što nam je toliko toga različito. Netko boluje u prsima, netko u koljenima, netko u rukama. Nekomu ne ide škola, drugomu posao, trećemu obiteljski život. Nitko ne želi nevolju i križ. Križ sam po sebi dođe i trebamo biti spremni prihvatiti ga objeručke, dragovoljno. I Isus je kao čovjek molio u Getsemaniju da ga mimoiđe ljudski križ, kalež, raspeće, ali se svjesno i svojevoljno predao u Očeve ruke. On nam je primjer i pomoć.

Četvrto:  „Tko nađe život svoj, izgubit će ga, a tko izgubi svoj život poradi mene, naći će ga“, završava Gospodin s ovom napomenom. On jasno razlikuje dva dijela života: jedan je na ovome svijetu s ljudskim naglaskom na tijelu, a trebao bi biti naglasak na duhu. Tko se zauzima da samo tijelu ugodi u hrani, u piću, u svježini, u hladovini, u neradu i neznojenju, može očekivati da će izgubiti i ovaj dio i onaj dio života. A tko se svojski zauzima za dušu, za istinu i život, za milost i svetost, za pravdu, ljubav i mir, u znoju lica svoga, u molitvi i pokori, taj će steći i ovaj i drugi život.

Peto: Darovi Duha Svetoga – od mudrosti do bogobojaznosti - upravo su u službi ovih Isusovih pravila za život. Mudrost nam kazuje da opslužujemo Isusove norme. Duh nam Sveti daj jakost da ih provodimo u životu. Sami smo nemoćni, ali s darom Duhova savjeta i razbora, možemo izdržati i pobijediti.

Krizmanici i krizmanice, molite se Duhu Svetomu da ovi Njegovi darovi uvijek budu djelatni u vama kako biste izvršili sve što Gospodin Isus zapovijeda. Tako ćete biti sretni u savjesti na ovome svijetu i sretni u blaženstvu na drugome svijetu. To je smisao ovoga mukotrpna života!     

POVEZANI ČLANCI

05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2020
Biskup Ratko Perić

NAJČITANIJE

05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2020
Biskup Ratko Perić