Vijesti
13. May 2018.
Foto:
Foto Kruno

U Kočerinu, župi sv. Petra i Pavla, u Širokobriješkom dekanatu, sakrament sv. krizme dijeli se svake druge godine učenicima posljednjega razreda osnovne i prvoga razreda srednjih škola. Ove 2018. godine sveta je potvrda podijeljena za vrijeme sv. Mise u subotu, 12. svibnja, na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića. Kiša je spriječila tradicionalnu dvorišnu procesiju pripravnika s kumovima u crkvu koja je bila popunjena vjernicima.

Najprije je riječi dobrodošlice pred oltarom biskupu Ratku u ime krizmanika izrekao jedan srednjoškolac. Preporučio je svoje vršnjake i sebe u biskupove molitve da Duh Sveti, kojega danas primaju u sedmerostruku daru, djeluje u njima svega života, a jedna je srednjoškolka počastila biskupa buketom cvijeća.

Župnik fra Mario Knezović u svom se pozdravu osvrnuo na vrijednosti koje gaje Kočerinjani: marljivost u dolascima na sv. Misu i druge sakramente, aktivnost ministranata i vježbe pjevača. Dodao je kako se u župi više umire nego li rađa, a neki odlaze i u tuđinu. Tako, prije četiri godine u župi je krizmano 118 mladih, prije dvije godine 92, a sada 67. Opadanje je u rastu i ta činjenica ozbiljno zabrinjava i poziva na odgovornost roditelje, obitelji, društvo. I Crkva mora imati svoju riječ i ulogu.

Biskup je, zahvalivši na srdačnim pozdravima i krizmanicima i župniku, rekao da prikazuje sv. Misu za sve vjernike u crkvi i u župi, u čast našega hrvatskoga velikana, sv. Leopolda Bogdana Mandića, kojemu je onako umjesno stavljena i osvijetljena slika na ispovjedaonici u dnu crkve. On je svetac ispovjedaonice, poslužitelj Božjega milosrđa. Neka i nas zagovara kod milosrdnoga Oca da svi budemo dostojni ove sv. Mise, a krizmanici k tomu i ove sv. krizme.

Čitanja, psalmi i molitve vjernika podijeljena su krizmanicima, a dnevno je Evanđelje navijestio župni vikar fra Velimir Mandić. U misnoj koncelebraciji bilo je šest svećenika. 

U propovijedi biskup je govorio o daru jakosti Duha Svetoga koji je resio sv. Leopolda:  ljubav od malena prema duhovnomu zvanju i ljubav prema domovini, svomu narodu. Bogdan je rođen 12. svibnja 1866. u Herceg Novom od oca Petra i majke Katarine, i to, prema nekim životopiscima, kao dvanaesto dijete u nesebičnoj i blagorodnoj obitelji. Njegovi se roditelji nisu bojali života, niti su pobacivali djece, nego su svako primali na prsa i na koljena kao najveći Božji dar. Vidiš li kako su sa zahvalnošću Bogu dvanaestomu dali ime Bogdan, Bogom-dan, od Boga darovan! Da su se zaustavili na jedanaestom, ne bismo imali današnjega svečara sv. Leopolda Bogdana. Njegova se jakost očitovala već u prvim razredima osnovne škole. Kada je Bogdo u obitelji nešto dječački rekao nekomu od braće ili sestara, njegova ga je starija sestra privela sv. ispovijedi pred župnika franjevca kapucina u crkvi sv. Jeronima. Taj je župnik, valjda iz prerevnosti za duše svojih župljana, malomu Bogdi zadao pokoru da cijelu sv. Misu prestoji na nogama u sredini, među narodom. Bogdanova riječ nije nikako mogla biti ravna takvoj vanjskoj kazni, i to pred svim pukom Božjim, kao u stara kršćanska vremena kada su pokornici samo zbog ubojstva, preljuba i otpada od vjere vršili slične pokore! Ali Bogdo, umjesto da se životno naljuti na župnika, pokazao je ovakvu jakost: u sebi je molio Boga riječima - „Bože, daj da ja budem kapucin i da budem milosrdan prema djeci!“ I postao je kapucin i postao je veliki djelitelj milosrđa Božjega, i to više od 50 godina. Revnosni župnik ne spominje se među blaženima! Ušavši u redovnički život Bogdo je uzeo ime Leopoldo, završio je potrebne škole, filozofiju i teologiju, te zaređen za svećenika 1890. godine.

Njegova se jakost očitovala i u mirnu podnošenju svoga niska rasta, svega 145 cm. Dječaci su se poigravali i izrugivali s njime ubacujući mu kamenje u kapuću za vratom – po toj se kapući i zovu kapucini. On bi mirno povadio kamenčiće i molio za dječake da im Gospodin milosrdno oprosti jer ne znaju što čine. Njegova se jakost pokazala i u podnošenja mane u govoru, zbog čega ga njegovi samostanci nisu puštali na propovjedaonicu nego samo u ispovjedaonicu u kojoj je polučio velike zasluge za svoj vječni život i velike milosti za svoje neprebrojive pokornike. Kao da mu ni to mucanje nije bilo dovoljno, morao se vježbati i u strpljivosti raka u grlu i bolova u želudcu. Što mu je Bog više odsijecao od njegove ionako malene tjelesne konstitucije, to je on bio vjerniji i zahvalniji Bogu na njegovim darima kojima je postigao vrhunce svetosti. A kada je umro, 30. srpnja 1942. u Padovi, Bog je Bogdi dao da mu je to tijelo ostalo neraspadnuto do dana današnjega. 

Druga je karakteristika jakosti sv. Leopolda Bogdana u tome što se nije odrekao svoga hrvatskoga roda. Tijekom Prvoga svjetskog rata u Italiji je izišla policijska naredba da svaki građanin Austro-ugarske mora promijeniti ne samo putovnicu nego i narodnost. Naš je svetac rekao talijanskoj policiji: Krv nije voda! Ne može se krv mijenjati i prelijevati kako ljudi hoće. Ja po Božjoj providnosti pripadam hrvatskoj obitelji, a služim kao svećenik već 25 godina u Italiji! Do tada je ispovjedio na tisuće i tisuće muškaraca i žena. Zbog te „građanske neposlušnosti“ morao je u progonstvo u južnu Italiju. Radije u progon nego da mijenjam svoju krv koju mi je Bog dao! Iako su ga prebacivali iz samostana u samostan, nije promijenio ni mišljenja kamoli krvne slike. Ostao je jak i vjeran ne samo Bogu i Crkvi, nego i svomu narodu. Vidiš li ti, krizmaniče, ovoga kapucina malena stasa a silna glasa i dara duhovne jakosti!

Krizma se odvijala u redu i tišini. Vjernici, osobito krizmanički roditelji, mogli su u svojim molitvama preporučivati Duhu Svetomu svoje sinove i kćeri da ih prožima jakost, i u vjeri i u „krvi“, kakvu je prakticirao sv. Leopold Bogdan Hercegnovljanin.  

Na kraju župnik je zahvalio Bogu na njegovu daru te pozvao krizmanike da darove uma i srca primljene od Duha Svetoga, osobito dar jakosti, razvijaju i potvrđuju u svome životu. Neka im i zajednička fotografija s crkvenih stepenica posluži kao nezaboravna uspomena na ovaj jedinstveni dan iz njihove mladosti.

POVEZANI ČLANCI

15. ruj 2018
KIUM
11. ruj 2018
Domagoj Markić

NAJČITANIJE

15. ruj 2018
KIUM
11. ruj 2018
Domagoj Markić