Vijesti
15. July 2018.
Foto:
Mandino-selo.com

Tako je stajao Psalmistov usklik (118) na mladomisničkoj sličici don Joze Ančića, koja se dijelila Božjemu puku u Kongori, 14. srpnja 1968. Tako stoji napisano na don Jozinoj zlatomisničkoj sličici, koja se dijelila narodu u Kongori, 15. srpnja 2018. godine. U Duvanjskom dekanatu. Gospodin je dao radost sudionicima svečana dana i onda i sada. Sadašnji kongorski župnik fra Stjepan Martinović bratski se zauzeo da, u dogovoru sa zlatomisnikom, svečanost bude što sadržajnije pripremljena i izvedena, i početnim pozdravom i završnom zahvalom u liturgijskom slavlju pred župnom crkvom Srca Isusova kao i vanjskim čašćenjem prispjelih svećenika u župnoj kući i brojne don Jozine rodbine, uže i šire, koja ga je molitveno i s ljubavlju pratila u njegovu školovanju i svećenikovanju.

Sa zlatomisnikom don Jozom koncelebrirali su, osim župnika, još i dekan fra Vinko Kurevija iz susjedne Seonice, don Ante Ivančić Rimski iz Grabovice, don Drago Ćurković Rimski iz Rašeljaka, don Pero Miličević iz Mostara, don Josip Radoš ovogodišnji mladomisnik iz Kongore. Početak svečanosti bio je u 11.00 sati kada je pučka sv. Misa i u većini župa pa su potom župnici došli čestitati slavljeniku ovaj zlatni Dan.

Zlatomisnik se u početku spomenuo pokojnih biskupa Petra i Pavla, pokojnih župnika u Kongori, svećenika koji su prisustvovali njegovoj Mladoj Misi prije 50 godina, među njima i don Ilija Rezo (1904.-1988.), i sam iz župe Kongora, iz Mandina sela, i don Petar Leventić iz Drinovaca (1941.-2009.), kolega s ređenja u Splitu 1968. Od spomenutih samo je među živima don Bariša, mladomisnik iz 1967. Predvoditelj slavlja pozvao je nazočne na čin iskrena kajanja pred Gospodinom, i sam zazvavši Božje milosrđe na ono što nije bilo u redu u ovih 50 godina njegova svećeničkog služenja.

U homiliji na evanđeoske riječi sv. Marka (6,7-13) biskup je Ratko govorio o Isusovu pozivu i poslanju Dvanaestorice učenika-apostola, koje je slao „dva po dva“ po galilejskim selima i gradovima da propovijedaju kako se približilo Kraljevstvo Božje, da izgone zloduhe iz opsjednutih i da liječe osobe od raznih bolesti uz molitvu i mazanje uljem. Gospodin je mudro činio šaljući po dvojicu u pučke misije jer je u toj kombinaciji uspjeh zajamčeniji, a i oni se bolje izgrađuju u zajedništvu. Nije samo po dvojicu slao, nego je ponekada i po dvojicu zvao iz iste obitelji: braću Petra i Andriju, Jakova starijega i Ivana, možda i Jakova mlađega Alfejeva i Mateja/Levija Alfejeva…

Mi se na ovim prostorima istinski radujemo u Gospodinu kada Bog pozove iz jedne kuće ili obitelji dvojicu braće među svoje učenike-sljedbenike, jednoga koji je prihvatio franjevački način života, a drugoga koji je prihvatio način života biskupijskoga svećenika. Tako su s ovih prostora fra Marko Barbarić iz Klobuka, rođen 1865., ubijen 1945. na Širokom  Brijegu, i njegov mlađi brat Petar (1874.-1897.), Časni Sluga Božji, koji je osam godina bio sjemeništarac Mostarsko-duvanjske biskupije u Travniku i prije svoje smrti privatno položio privremene zavjete Družbe Isusove. Takva su braća bila Bagarići iz Bukovice, fra Ivo (1919.-2009.) i don Jakov (1925.-2000.). Takva su braća iz župe Šuica fra Stojan Zrno (1950.-2013.) i don Mijo (1945.-). Jednako se radujemo odazivu mladih iz bilo koje župe u bilo koje duhovno zvanje u Crkvi Božjoj. Pa i ova je Zlatna Misa ne samo zlatomisnikova osobna zahvala nego i naša zajednička molitva Gospodaru žetve za nova duhovna zvanja u žetvi Božjoj.

Vrijeme je bilo ugodno, sad sunčano, sad oblačno, bez kiše. Pjevanje župnoga zbora uzorno  i glazbom i glasom. I sam je zlatomisnik neke dijelove sv. Mise pjevao.  

Radujemo se kada svečar don Jozo svojim slavljem Zlatnoga jubileja simbolično svomu susjedu sužupljaninu mladomisniku don Josipu predaje zastavu vjere i nade da je hrabro, vjerno i potpuno čuva i drugima razvija kao polog vjere Svetoga Pisma, Crkvene predaje i Crkvenoga učiteljstva. Zahvalni smo Bogu koji je dao snagu don Jozi da, unatoč kušnjama, ustraje u svome 50-godišnjem svećeničkom pozivu i služenju ovoj mjesnoj biskupiji, vjeran Bogu i Crkvi Božjoj. Blago onima koji ustraju do kraja u dobru i milosti Božjoj!

Prošle je godine župa Kongora proslavila Stoljetnicu svoga samostalna djelovanja. Ove godine don Jozo slavi svoj Zlatni misnički jubilej, a uskoro, u subotu, 11. kolovoza, don Josip je zakazao svoju Mladu Misu na ovom istom mjestu. Bilo sretno župniku i župljanima i s Božjim blagoslovom svečarima i svima sudionicima misničkih slavlja!

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE