Vijesti
28. April 2018.
Foto:
Arhivski snimak

U subotu, 28. travnja 2018. u 16.00 sati sv. Misa i sv. krizma u župnoj crkvi sv. Ilije Proroka u Kruševu kod Mostara. Dva razreda: deveti i prvi srednje, u svemu 21 učenik i učenica. Na znak velikoga zvona polazak iz dvorišta u crkvu, uz pratnju pjesme mladih s kora, a pred oltarom dvije krizmanice pozdravljaju biskupa Ratka i sve svećenike, kojih ima sedam-osam u koncelebraciji.

Župnik don Ljubo Planinić izražava dobrodošlicu u ime puka koji je popunio crkvene klupe. Sve teče pripremljeno i skladno.  

U propovijedi biskup govori o tome da je Bog iz svoje neizmjerne ljubavi i mudrosti stvorio prve ljude i sve ljude na svijetu. On svakomu udahnjuje dušu, s razumom i slobodnom voljom, iako mi dolazimo na ovaj svijet preko svojih roditelja. Nije nas Bog samo stvorio i prepustio nama samima, nego nam je odredio put, dao nam svoje razumne zapovijedi, po kojima možemo stići do konačna cilja, do spasenja u vječnosti. Pri tome nas na putu smeta đavao, koji nas odvraća od Božjih zapovijedi, kao što to čine i naše tjelesne strasti: oholost, zavist, bludnost, srdžba... Zato se i u krštenju naši roditelji u naše ime, a kao odrasliji u potvrdi krštenja i mi osobno odričemo đavla i njegova zavođenja i njegove bogohule. Bog od svojih zapovijedi ne odstupa, iako svake subote ne plaća. Svima nam je stati pred sudište Božje.

Bog je Mojsiju, vođi izraelskoga naroda iz Egipta u Obećanu zemlju, u Starome Zavjetu na brdu Horebu dao dvije ploče svojih Deset zapovijedi. Na prvoj su uklesane tri zapovijedi koje se odnose na Boga, a na drugoj ploči sedam zapovijedi koje se tiču nas ljudi, a to je sve opet u odnosu na Boga. Prve su tri:

- Boga priznaj da postoji, da te uzdržava i da će te suditi po tvojim mislima, riječima i djelima.

- Boga poštuj, osobito jezikom, molitvom, stoga: Ne izusti imena Gospodina Boga uzalud, a pogotovo da bi ga grdio i obeščašćivao. Nikomu nije drago da ga psuješ i pogrđuješ, osobito ako ti nije ni u čemu kriv. A Bog ne samo da nije kriv, nego je naš Stvoritelj, najveći Dobročinitelj i Spasitelj.

- Bogu posvećuj jedan dan u tjednu pohađanjem sv. Mise i čestitim odmorom od tjednoga rada i znoja.

Tko tako Boga priznaje, poštuje i tako se posvećuje, taj je mudar i razborit, pobožan i bogobojazan. Upravo ta četiri dara i druga tri: znanje, savjet i jakost danas pripravnicima daje Duh Sveti u sakramentu sv. krizme. Blago tebi, krizmaniče, budeš li se tako ponašao, s Duhom Svetim surađivao i napredovao u mudrosti i milosti i pred Bogom i pred ljudima.

Župnik je, nakon večere sa svećenicima u župnoj kući, biskupu pokazao dovršeno i uređeno vanjsko oltarište, s postavljenim klupama, sa zasađenim lisnatim biljkama, s ograđenim prostorom koji omogućuje slavlja sv. Mise po lijepu vremenu. Pa i večerašnje Misno i krizmeno slavlje moglo je biti na ovome prostoru da je čovjek siguran da ne će travanjska kiša po narodu.    

POVEZANI ČLANCI

21. svibnja 2018
KIUM
19. svibnja 2018
KIUM

NAJČITANIJE

21. svibnja 2018
KIUM
19. svibnja 2018
KIUM