Vijesti
18. January 2019.
Foto:
Arhivski snimak

Na 33. zasjedanju Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Mostaru u ožujku 2005. godine Biskupi su prihvatili prijedlog Vijeća za ekumenizam da u okviru Molitvene osmine za jedinstvo kršćana, od 18. do 25. siječnja, bude obilježavan Ekumenski dan, i to u nedjelju između ta dva spomenuta datuma. Bila je to razložna odluka da se u tome Tjednu, ne samo u sv. Misama, osobito u molitvi vjernika, moli za jedinstvo svih kršćana, nego i u ekumensku nedjelju na svečan način propovijeda o promicanju jedinstva i na domaćem terenu i na općoj crkvenoj razini. Ove godine taj Ekumenski dan jest Druga nedjelja kroz godinu, 20. siječnja.

Tema ovogodišnje Molitvene osmine jest rečenica uzeta iz Knjige Ponovljenoga zakona, 16,20: „Teži za samom pravdom“. Pravdu je Gospodin Isus na poslovičan način definirao: Podajte caru carevo, a Bogu Božje (Mt 22,21). To jest svakomu njegovo što mu pripada, kako su to stari Rimljani govorili (suum cuique). Pravda se u Izraelu dijelila u Hramu. Upravo je Ponovljeni zakonik dopustio da se može presuđivati i izvan Jeruzalema u svetištima. Takvim je sudcima jasno stavljano na znanje da će ih i same suditi jedini Pravedan Sudac.  

U suvremenom svijetu, i to upravo ovih dana ima i vedrih i nevedrih ekumenskih vijesti. Vatikanski L'Osservatore Romano, od 18.-19. siječnja, opisuje kako se od 13. do 19. studenoga 2018. u Bose-u u Švicarskoj sastao Koordinatorski odbor Međunarodne mješovite komisije za teološki dijalog između Katoličke Crkve i Pravoslavnih Crkava. S katoličke strane bio je supredsjedatelj kard. Koch, a s pravoslavne arhiepiskop Job, predstavnik Carigrada. Sudjelovalo je deset katoličkih članova i devet pravoslavnih. I to je dobra vijest. A nije dobra  vijest što se nije pojavio i ruski predstavnik. Naime, kako je sinodski odlučeno, predstavnik Moskovskoga patrijarhata ne će sudjelovati na takvim ekumenskim sastancima gdje sudjeluje predstavnik Carigradskoga patrijarhata. Razlog? - Zato što je Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej 6. siječnja ove godine, snagom svoje vjekovne prakse kao Vaseljenski patrijarh svečano priznao samostalnost ili autokefalnost Pravoslavne Crkve u Ukrajini, koju Patrijarh Moskve i cijele Rusije smatra svojim kanonskim područjem.

Papa Franjo izjavio je, 19. siječnja, da ekumenizam nije opcija, izbor, nego nepovratan put u budućnost. Gospodin je Isus molio svoga Oca - Oče pravedni! (Iv 17,25) -  za jedinstvo svojih učenika i svih onih koji će povjerovati na njihovu riječ.

Ono što sve kršćane obvezuje i što svi mogu učiniti jest moliti se na nakanu da Bog iz dana u dan povezuje i sve više ujedinjuje sve kršćanske vjernike i crkvene službenike. Crkva Katolička od 1967. godine sudjeluje u Molitvenoj osmini za jedinstvo kršćana.

Dao Otac nebeski da „svi budu jedno“ (Iv 17,22), kako je to Sin njegov jedinorođeni želio i za to žarko molio na Posljednjoj večeri! I kako to žele i mole kršćani u ovoj Molitvenoj osmini.