Vijesti
02. December 2017.
Foto:
Preuzeto

Nevladina organizacija „BiH - Centar za mir i multietničku saradnju“ objavljuje 1. prosinca 2017. vijest pod naslovom: „Knjiga koju je izdao biskupski ordinarijat Mostar pomogla da svijet sazna istinu o Herceg Bosni“. U vijesti.ba navodi se: "Posebno zanimljiv dokaz bili su i fragmenti knjige MOSTARSKI DNEVNIK 1991-1996 autora Don Radoslava Zovke u izdanju ordinarijata biskupa Ratka Perića. U ovom Dnevniku napisano je, između ostaloga, da je Stari most srušio HVO direktnim pogocima granata, da je HVO izvršio napad 9. maja na, kako piše don Zovko, muslimanske ekstremiste, da se civili muslimani odvode iz stanova u logore te da je osnovana Hrvatska Republika Herceg Bosna - nova država. Sve ovo je, s obzirom na izvor dokumenta, imalo značajnu težinu" - kaže Samir Nožić predsjednik Centra.

Crkva na kamenu, pastoralno-informativni list hercegovačkih biskupija, s početkom izlaženja 1980., objavljuje knjige u svojoj „biblioteci“ i izdanju od 1983. U impresumu nekada je bilo: Izdaje Crkva na kamenu, Odgovara biskup Pavao Žanić, a od knjige 19, godine 1988. stoji: Izdavač Biskupski ordinarijat Mostar. Takva je naznaka najviše trebala radi toga da Ordinarijat stoji i odgovara pred državnim komunističkim vlastima. Ta je formula ostala sve do 2000. kada je glavni urednik don Božo Goluža preuzeo na sebe odnosno na Crkvu na kamenu i odgovornost i izdavaštvo takvih knjiga.

Don Radoslav Zovko objavio je Mostarski dnevnik 1991 – 1996., Mostar, 1999., Biblioteka Crkve na kamenu – knjiga 49, izdavač Biskupski ordinarijat. Iza te knjigeMostarski Dnevnik vlč. Zovke Ordinarijat stoji onoliko koliko sam svećenik u Uvodu u knjigu kaže: „Bilježit ću ova ratna događanja da sutrašnji 'pobjednici' ne bi pisali povijest po svojoj volji. Pisat ću što sam vidio, čuo od drugih, preko radija, TV ili iz novina. Svoje doživljaje pisat ću objektivno dok za one koje sam primio od drugih ne jamčim vjerodostojnost nego samo prenosim što sam čuo“ (str. 7). Prema tomu on se sam ograđuje od vjerodostojnosti vijesti koje je čuo ili primio od drugih, ali ih bilježi.

Vlč. Zovko na str. 248, pod datumom 8. 11. 1993. prenosi ono što Radio govori: „Na Vitez jurišaju 4 muslimanska korpusa i prijeti mu opasnost. Teško da se obrani. Zbog okruženja i nemogućeg prolaza iz Hercegovine, ne može mu se pomoći. U Hercegovini se bave smještanjem izbjeglih iz Vareša. U Sarajevu su pohapšeni zapovjednici HVO-a. Po Mostaru su se čule detonacije granata. MM [Radio Mostar – Studio MM iz istočnoga dijela Mostara] govori da ustaše ruše Stari most“. Sljedećega dana bilježi: „U Bugojnu muslimani ubili 7 civila Hrvata. U Kiseljaku optužuju HVO da je zabranio djelovanje međunarodnim humanitarcima. Večeras je to opozvano, jer u Kiseljaku rad nije zabranjen nikome. U Sarajevu je od četnika poginulo 3 djece. Srušen je stari most u Mostaru, izravnim pogocima naših granata“. Sve su to vijesti koje je don Radoslav čuo s raznih Radija, među kojima i Radio MM. I kao što je napisao u Uvodu: da će svoje doživljaje pisati objektivno a za ostale vijesti koje je primio od drugih ne jamči „vjerodostojnost“ nego samo prenosi što je čuo i za takvo prenošenje vijesti odgovara sam don Radoslav Zovko, a ne može se ni na koji način Biskupski ordinarijat prozivati po famoznoj „zapovjednoj odgovornosti“.

A što se tiče stajališta msgr. Ratka Perića o rušenju Staroga mosta, biskup je više puta dao izjave ili su to činili njegovi bliski suradnici na Ordinarijatu. Evo nekih:

1.  Biskupov osvrt „Pao Stari most“, Glas Koncila, 47/1993., str. 9. Tekst napisan sutradan po rušenju Staroga mosta. Ponovo objavljeno u njegovoj knjizi: Mir i jedinstvo, izdao Biskupski ordinarijat Mostar, 1997., str. 37-39.

2. - U razgovoru s novinarom M. Marušićem, u prosincu 1993., na novinarovo pitanje: Kako gledate na trenutačnu situaciju u Bosni i Hercegovini s osobitim naglaskom na Mostar? biskup daje ovaj odgovor: „Pratim događanja na liniji Hrvatska - Bosna i Hercegovina. Mostar je stoljećima bio grad triju naroda i konfesija odnosno religija, uz manjine. Je li moguće takvu višestoljetnu tradiciju iskorijeniti? Ne znam što će biti sutra od njega. Danas je ružno razrušen, i krvavo razdijeljen. A očit znak te ružnoće jest i obaranje Starog mosta. Znam da je po njemu hodala smrt. Žalim svaki pali život i na desnoj i na lijevoj obali Neretve. Tko je mislio da će prestati ratovanje kad ne bude Mosta, prevario se!“ (Hrvatski list, 15. prosinca 1993., str. 6-7. Objavljeno i u biskupovoj knjizi Mir i jedinstvo, 1997., str. 161).

Godine 1997. KIUM, Katolički informativni ured Mostar, objavio je tri osvrta pod naslovom Novi razgovori o Starome mostu:

3. - Najprije je voditelj Ureda don Ilija Drmić objavio reakciju na članak objavljen u jednom rimskom dnevniku „Što želi 'La Repubblica'?“ tiskan u Crkvi na kamenu, 4/1997., str. 2-3.

4. - Zatim je biskupov suradnik na Ordinarijatu, vikar za pastoral don Ivan Štironja, reagirao na neke javne neistine i klevete člankom „HKDU i Stari most“, objavljenim u Crkvi na kamenu, 4/1997., str. 3.

5. - Napokon, biskupov suradnik kancelar objavio je osvrt „U Trstu o Mostu“ u istom broju Crkve na kamenu, 4/1997., str. 6. 

6. - Biskup je objavio članak „Na Neretvi ćuprija“ u Crkvi na kamenu, 11/2003., str. 15-19.

7. - Taj isti članak nešto proširen objavljen je u knjizi Stari mostovi u Mostaru, koju je priredio dr. don Ante Pavlović, Mostar, 2004., izdavač: Crkva na kamenu, knjiga 83. Tu su skupljeni i neki od gore spomenutih članaka: str. 151-168.

8. - „Stari most u igrama istine i obmane“ biskupov je osvrt na knjigu Slobodana Praljka, u Crkvi na kamenu, 8-9/2006., str. 30-32. Pogledati ovdje

To su bili i ostali službeni stavovi ovoga Ordinarijata s obzirom na rušenje Staroga mosta, a za sve druge razvikane radijske ili televizijske informacije odgovara sam auktor, koji uostalom i piše da im ne jamči „vjerodostojnost“.

Konačno, u haškoj presudi, od 29. studenoga 2017., rečeno je da je Stari most bio „vojni cilj“, i da njegovo razaranje nije „protupravno uznemiravanje stanovništva“. Stoga su optuženici oslobođeni ovoga dijela optužbe! To ipak nije umanjilo nijednoga dana njihove robije!

Mostar, 2. prosinca 2017.

don Ante Luburić, kancelar

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE