Vijesti
01. November 2018.
Foto:
Arhivski snimak - Hercegovina info

Na poziv katedralnoga župnika msgr. Luke Pavlovića mjesni je biskup Ratko Perić na svetkovinu Svih Svetih, 1. studenoga 2018. u 11.00 sati, zajedno s istim župnikom, te župnikom Sv. Petra i Pavla fra Božom Milićem i katedralnim župnim vikarom don Davorom Berezovskim, slavio sv. Misu pred novom kapelicom na groblju „Masline“ u Mostaru. 

Okupio se silan svijet na groblju, uglavnom kod okićenih grobova svojih najbližih. Nakon župnikova pozdrava svima sabranima na maslinskom groblju i zahvale onima koji su pomogli sagraditi novu kapelicu kao i onima koji su uredili širi pristup kapelici s glavne ceste, biskup je izmolio blagoslovnu molitvu i poškropio stakla kapelice. A prije Prikazanja blagoslovio je i novi drveni pomični oltar. Kapelica je ograđena staklom da ima svjetla sa svake strane tako da se može lako pratiti sve što se u njoj odvija. Ipak za ovu zgodu oltar je iznesen pred vrata kapelice. Gotovo stalno rominjanje kiše kao da je naznačivalo obilan Božji blagoslov s nebesa.

Biskup je u propovijedi, podsjetivši na prvi članak Vjerovanja: da je Bog stvoritelj vidljivoga i nevidljivoga svijeta, spomenuo da svako svjesno i slobodno stvorenje mora proći Božju provjeru na kojoj će ponizno priznati svoju ovisnost o Bogu ili će se oholo od Stvoritelja udaljiti i tako za svu vječnost unesrećiti. Ljude čeka trostruko stanje nakon smrti. Jedni, koji su na ovome svijetu svjesno i namjerno Bogu okrenuli leđa, izabrali su put koji vodi onamo gdje je „plač i škrgut zuba“; druge, koji su se na zemlji savjesno držali Božjih zapovijedi, čeka ulazak u „radost Gospodara“ svoga; a treći, koji nisu tako griješili da zaslužuju paklene muke, ali ni tako dobro djelovali da odmah zaslužuju rajsko blaženstvo, prolaze kroz vatrenu patnju u kojoj se pročišćuju njihove duše. Živi mogu pomoći pokojnima u fazi njihova pročišćenja. Najviše molitvom, osobito prikazivanjem sv. Mise. Vjernici napose mole sve Svete, proglašene i neproglašene, da pomognu iz svoje „slavne Crkve“ onima koji su u „trpećoj Crkvi“ u čistilištu i u „vojujućoj Crkvi“ na zemlji. Ljudi ne mogu nikako shvatiti da jednaka sudbina može čekati onoga koji je svega svoga života sijao smrt oko sebe, i onoga koji je svega svoga života sijao dobro oko sebe. Božji je sud spontan cilj i zahtjev ljudskoga razmišljanja i djelovanja.

Biskup je u pismu župniku odredio da nova kapelica bude namijenjena u čast Svih Svetih. Neka svi Blaženi i Sveti zagovaraju sve vjerne mrtve da svi ugledaju lice Božje, i neka pomognu i svima vjernima živima da svojim vjerovanjem i djelovanjem na ovome svijetu duše njihove postignu život vječni u nebu, kojima će se o Sudnjem danu pridružiti i uskrsla tijela, kako nas poučava posljednji članak Vjerovanja.

POVEZANI ČLANCI

05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2020
Biskup Ratko Perić

NAJČITANIJE

05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2020
Biskup Ratko Perić