Vijesti
27. August 2017.
Foto:
Kium

Posljednja je ovogodišnja redovita krizma bila u Neumu, Trebinjski dekanat, i to posljednje nedjelje u kolovozu, 27. VIII., na svetkovinu Gospe od zdravlja, zaštitnice župe Neum, kada i neumska općina slavi svoj dan. Župnik je don Ivica Puljić, zajedno sa župnim vikarom don Stipom Galom, i časnom sestrom Anđelinom Perić pripremao ovogodišnjih 49 krizmanika, kojima se pridružio još jedan kandidat iz druge župe.

Po dolasku u Neum, prema običaju oglasila su se crkvena zvona u znak dobrodošlice krizmatelju, a ispred župnoga dvora biskupa je Ratka srdačno dočekao župnik don Ivica. Sveta je misa započela u 11.00 sati. U koncelebraciji su, osim spomenutih domaćih, bila još četiri svećenika i župnika don Rajko Marković iz Stoca, don Nedjeljko Krešić iza Graca, don Marko Šutalo s Aladinića i don Đuro Bender s Gradine.

Prije početka sv. Mise krizmanica Gabrijela svojim je riječima pozdravila biskupa, a prigodan dar uručio je krizmanik Luka u ime svih 50 krizmanika. Potom je župnik u ime cijele župe pozdravio biskupa, nazočne koncelebrante i sve vjernike koji su ispunili crkvu, a posebno kumove, roditelje i krizmanike. Pohvalio je ozbiljan pristup krizmanika vjeronaučnoj pripravi za primanje svetoga sakramenta izražavajući nadu da će se s još većom vjerskom zauzetošću i dalje zalagati kroza život i ostati vjerni Bogu i Crkvi. Svetu je Misu pjevanjem pratio veliki župni zbor pod vodstvom s. Anđeline, služavke Maloga Isusa. Za biblijska čitanja bili su zaduženi: krizmanik Ivan i krizmanica Andrea.

Biskup je Ratko u propovijedi govorio o temi dnevnoga nedjeljnog Evanđelja (Mt 16,13-20), tj. o Isusovu upitu upućenu učenicima u Cezareji Filipovoj: Što govore ljudi tko je Sin čovječji? Odgovor je učenika onakav kakav su čuli na ulici, od drugih: jedni kažu da je neki od proroka, drugi da je veliki Ilija, drugi pak Jeremija, Ivan Krstitelj…

No Isus ne staje samo na tome nego pita dalje: A vi, što vi kažete tko sam ja? Petar, prvi među apostolima, daje odgovor: Ti si Krist ili Mesija/Pomazanik - Sin Boga živoga! Petar nastupa u ime svih, prvi definira Isusa po Božjoj objavi i ispovijeda vjeru u njegovo Božanstvo. Zato i njemu Isus obećava, također po Očevoj objavi: Ti si Petar-Stijena i na toj Stijeni sagradit ću Crkvu svoju. Ni vrata paklena ne će je nadvladati. Bog mu obećaje dati snagu i ključeve, koji daruju ljudima put k spasenju i vječnomu životu. To je Gospodin ostavio Crkvi preko nasljednika sv. Petra, tj. Pape i nasljednika apostola, tj. biskupa. Zato je i Crkva 1870. godine, na Prvome Vatikanskom koncilu proglasila dvije dogme o Papinoj službi. Prva je Papina nezabludivost, kada Papa, ex cathedra, svečano i službeno, kao Učitelj i Pastir opće Crkve, proglašava i naučava o vjeri i moralu, na temelju Biblije i Tradicije, za cijelu Crkvu, onda smo dužni to vjerovati. A druga je dogma Papino prvenstvo ili primat, kada Papa, kao Kristov Namjesnik i Petrov Nasljednik, nastupa s vrhovnom vlašću nad svakim članom Katoličke  Crkve, i kada mu svaki vjernik, redovnik, svećenik, biskup i kardinal duguje poštovanje i poslušnost. On ima vrhovnu, potpunu, neposrednu, opću i redovitu vlast koju uvijek može slobodno vršiti u općoj Crkvi.

Biskup je za vrijeme sv. krizme ponekada zastao i kratkim pitanjem provjerio ponekoga kako je pratio Evanđelje i pamtio pojedine točke iz propovijedi.

Na kraju, zahvalivši svima koji su nesebično pridonijeli svečanosti sv. krizme, župnik je zamolio biskupa da udijeli blagoslov svima u crkvi i u župi.

Nakon spomen-slikanja krizmanici su se razilazili na obiteljska slavlja, a župnik je u župnoj kući priredio svojim uzvanicima gozbu uz prijateljski razgovor. Biskup je zahvalio župniku na svemu što je sa župnim vikarom, sestrom i župljanima priredio da ova sveta krizma prođe u najboljem redu, sabranosti i pobožnosti. 

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE