Bl. Alojzije Stepinac
06. May 2015.
Foto:
nepoznato

 U intervju Večernjim novostima, 19. travnja 2014., srpski patrijarh Irinej Gavrilović odgovara na novinarovo pitanje:

   * Važite za čoveka sklonog dijalogu sa predstavnicima svih verskih zajednica. Da li će proces proglašenja za svetitelja kardinala Alojzija Stepinca u Rimokatoličkoj crkvi, koji je pred okončanjem, ugroziti odnose SPC i Vatikana?

   Irinej: „To je izuzetno delikatno pitanje. Dovoljno znamo o Alojziju Stepincu, a na delu imamo pokušaj da se on prikaže u boljem svetlu nego što je de fakto to bio. Možda je to donekle i razumljivo, jer je on u svoje vreme bio značajna ličnost u Hrvatskoj. Verovatno je da naši odnosi sa Vatikanom neće biti ugroženi njegovom kanonizacijom, ali će to baciti senku na Rimokatoličku crkvu. Dobro je poznato kakve su ličnosti u prošlosti proglašavane za svetitelje. Svi drugačiji potezi Crkvu bi činili više političkom organizacijom, a manje Hristovom crkvom, sa nasleđem koje je dobila od svojih osnivača svetih apostola.“

   - Radujemo se da sama kanonizacija blaženoga Alojzija vjerojatno ne će ugroziti ekumenske odnose između Vatikana i SPC-a. Patrijarh tuguje što će kanonizacija baciti „senku na Rimokatoličku crkvu“. Ne tugujte, Vaše Blaženstvo! Nema „senke“, ni sjene od mijene, nego samo još jedan blistavi Svetac - Mučenik na oltaru Sveopće Katoličke Crkve! Patrijarhu žao današnje „senke“ na licu Rimokatoličke Crkve, a dobro mu  poznato „kakve su ličnosti u prošlosti proglašavane za svetitelje“ kao da je Crkva politička organizacija, „a manje Hristova crkva“.

POVEZANI ČLANCI

17. kol 2017
Biskup Ratko Perić
15. ožu 2016
Don Željko Majić

NAJČITANIJE

17. kol 2017
Biskup Ratko Perić
15. ožu 2016
Don Željko Majić