Vijesti
08. April 2018.
Foto:
Arhivski snimak

Prošloga mjeseca ožujka dogovoreno je sa župnikom župe Male Gospe u Pologu kod Mostara, don Perom Marićem, da biskup Ratko slavi jutarnju sv. Misu u 8.00 sati na Bijelu nedjelju ili Nedjelju Božjega milosrđa. Vrijeme lijepo, crkva ispunjena vjernicima. Župnik pozdravlja biskupa i sav puk. Biskup želi svima sretan Mali Uskrs i poziva misare na kajanje.

Potaknut rečenicom iz Evanđelja, kojom je Krist ustanovio sakrament sv. ispovijedi: „Primite Duha Svetoga. Kojima otpustite grijehe, otpuštaju im se; kojima zadržite, zadržani su im“ (Iv 20,22), biskup propovijeda o sakramentima kao vidljivim znakovima nevidljive milosti.

Euharistija i Sveti red. - Prije 10-ak dana, na Veliki četvrtak, liturgijski je proslavljeno ustanovljenje dvaju sakramenata: Presvete Euharistije, i sv. Reda. Izgovarajući riječi nad kruhom: Ovo je Tijelo moje, i nad vinom: Ovo je Krv moja, taj Kruh i Vino postaju Kristovo Tijelo i Krv nama za duhovnu hranu za vječni život. Mi u to vjerujemo. Isus zatim govori riječi apostolima: Ovo činite meni na spomen! I tako ih zaređuje za apostole, a oni će tako svoje nasljednike biskupe, a biskupi svoje suradnike svećenike i đakone. Iako različita karaktera, od flegmatika preko kolerika i melankolika do sangvinika, sve ih Isus poziva u apostolsku zajednicu da ih povezuje bratska ljubav i duhovno zvanje primljeno od Boga. Ova su dva sakramenta usko vezana i o njima govore sva četiri evanđelista i peti sv. Pavao.

Biskup se raduje kada župa daje kandidate za svećeništvo. Svi se molimo na tu nakanu da nikada ne ponestane dobrih radnika u velikoj žetvi Gospodnjoj. Tugujemo za jučer preminulim don Srećkom, a radujemo se sutrašnjemu ređenju novih kandidata.  

Krštenje. - Kada Isus počinje javno djelovati, dolazi k Ivanu na Jordan da ga krsti. On se malo nećka, ali kada vidi da je to volja Božja, pristaje i krsti Isusa. Ispunja se volja Božja te se čuje Očev glas s neba: Ti si Sin moj, Ljubljeni. U tebi mi sva milina. A Duh Sveti u obliku goluba silazi nad Isusa. Eto Presvetoga Trojstva. I na odlasku u nebo uskrsli Isus šalje apostole u svijet: Krstite sve narode…Eto ustanovljenja sakramenta sv. krsta.

Ženidba. - Kada dolazi u Kanu Galilejsku na svadbu i čini veličanstveno čudo pretvarajući stotine litara vode u prvoklasno vino, znak je to blagoslova Božjega za nove mladence. Ono što je Bog postavio od početka, muško i žensko, i vjenčao ih, Gospodin Isus to također blagoslivlje u početku svoga javnog nastupa. Ne možemo tu ne vidjeti ustanovljenje ženidbe kao Božjega plana, za koju sv. Pavao reče da je to Otajstvo veliko, simbol ljubvi između Krista i njegove Crkve.

Krizma. - Isus ustanovljuje ovaj sakrament kada zajedno s Ocem na Dan Pedesetnice šalje Duha Svetoga nad apostole i veliko mnoštvo na Trgu u Jeruzalemu. Eto sakramenta sv. krizme, koji je povjeren na administriranje biskupu i onomu koga on ovlasti.

Bolesničko pomazanje. - Isus tijekom svoga javnog djelovanja mnoge ozdravlja: gluhima sluh daje, slijepima vid vraća, nijemima govor, liječi bolesne, polažući na njih ruke i ozdravljajući ih. Njegovo djelovanje vraća tjelesno zdravlje ali ujedno daje vjeru ljudima. Svi ti čini naznačuju da je Isus povjerio Crkvi - kako to proglašava sv. Jakov - da uljem maže i moli nad bolesnicima da im bude dobro i duši i tijelu.   

Ispovijed. - I, evo, danas sakrament sv. ispovijedi. Onima kojima zadržite grijehe, zadržani su im; a onima kojima ih otpustite, otpušteni su im. Isus je onaj koji oprašta.

Danas vidimo Tomu apostola, koji nije vjerovao ni da je Isus uskrsnuo ni da se ukazao. Kada se nakon osam dana našao zaključan u prostoriji s ostalim apostolima, javlja se Isus i zove Tomu da stavi svoj prst u mjesto čavala. Tu je Toma vjernik s veličanstvena dva usklika: Gospodin moj i Bog moj!

Nakon sv. Mise biskup se pozdravio sa župnikom i župljanima i uputio u Gabelu slaviti sv. Misu i podijeliti sv. krizmu gabeoskim pripravnicima.  

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE