Vijesti
28. April 2019.
Foto:
Foto Penava

Stotinu i troje krizmanika i krizmanica prvoga razreda Srednjih škola u posuškoj crkvi u subotu, 27. travnja 2019. I toliko kumova i dvostruko više roditelja i ostalih vjernika. Svi su duhovno i ispovjedno pripremljeni u petak 26. travnja.

Župni zbor u crkvi uvodnom pjesmom pozdravlja Krista uskrsloga. Pred oltarom jedna djevojka izražava dobrodošlicu s govorom i darom biskupu Ratku, a župnik fra Mladen Vukšić pozdravlja i biskupa i svećenike koncelebrante, i sav narod, posebno krizmanike.

U župi djeluju šestorica svećenika: župnik, fra Ante, fra Milan, fra Ivan, fra Marko i fra Jozo. A župa broji malo manje od 10 tisuća vjernika s oko 2.530 obitelji.

Sve je uredno pripremljeno za Misno slavlje: čitanja, molitve vjernika, sam tijek sv. krizme. Biskup je u propovijedi govorio o Kristu uskrslomu navodeći i primjer blažene Hozane Kotorke, kojoj se blagdan slavi upravo toga dana, ali ove godine izostaje zbog Uskrsne osmine. Međutim Hozanin primjer vrijedi u svaka doba, osobito za učvršćenje krizmanika u vjeri i ljubavi. Biskup je ovim riječima pozivao pozornost krizmanika:  

ISUS. Sve je počelo od Isusova Uskrsnuća, i onda prisjećanjem unatrag kao na magnetofonskoj vrpci. Taj je jedinstveni događaj unio pravo zanimanje za toga Čovjeka u Jeruzalemu i u cijeloj Palestini. Počele su uspomene sudionika na razne Isusove događaje i riječi:

→ Tu je skroman sprovod na Kalvariji, uz Gospu i druge tri žene, učenika Ivana i dvojicu članova Velikoga vijeća, Josipa i Nikodema.

→ Trosatno raspeće i umiranje na križu na Golgoti.

→ Krvavo bičevanje na gradskoj Gabati.

→ Pilatova nepravedna presuda pravedna Čovjeka na smrt na križu.

→ Noćna i podmukla presuda Velikoga svećenika s Vijećem da Isus smrt zaslužuje.

→ Molitvena agonija do krvi u Getsemanskom vrtu.

→ Otajstvo Euharistije u dvorani Posljednje večere.

→ Hosanaška Cvjetnica iz usta djece i svega naroda prigodom Isusova svečana ulaska u Jeruzalem.

→ Razna oživljenja više preminulih mladih osoba: prijatelja Lazara, mladića iz Naina, Jairove kćeri.

→ Izlječenja svake vrste tjelesne i duševne bolesti na svakom koraku.

→ Propovijedanje o Kraljevstvu Božjem uzduž i poprijeko Palestinom, osobito u obliku parabola.

→ Dugogodišnji tihi boravak, rad i rast u Nazaretu.

→ Bijeg ispred krvoločna Heroda i povratak iz Egipta u Nazaret.

→ Rođenje u Betlehemu kao i ono da ne bijaše mjesta za njega ni u svratištu.

→ Utjelovljenje u Nazaretu po pristanku Djevice Marije, sve snagom Duha Svetoga.

→ Razrješenje Josipovih sumnji oko zaručništva, ženidbe i čudesna Marijina začeća.

Tom su prisjećajnom kronologijom i logikom, uz bogoduho nadahnuće, nastajala i Evanđelja, ispitivanja svjedoka i slugu i službenica Riječi počevši od uskrsnu pa sve do samih početaka, među kojima Gospa najautentičnija svjedokinja.

Hozana. Nešto se slično dogodilo i s blaženom Hozanom Kotorkom, vjernom sljedbenicom Kristovom. Veličanstven sprovod kroz gradske ulice Kotora potkraj travnja 1565. godine.

Ljudi se pitaju: Čiji je to neviđen sprovod? - Jedne časne sestre.

Kako joj je ime? - Sestra Hozana, dominikanka. 

Gdje je živjela? - Tu među nama u gradu Kotoru, pokraj crkve sv. Pavla, u sobičku od 3 sa 3 metra.

Kako nitko nije znao za nju? - Znali su koji su tražili njezin savjet: gradonačelnik, biskup. mornari, radnici, trgovci, djevojke, žene. Odakle bi inače bio ovolik sprovod.

Kako se našla u Kotoru? Dovela je njezina majka da služi u jedne katoličke obitelji, odakle se u 21. godini svoga života javila u samostan.

Odakle je rodom? - Iz Releza, iz okolice Podgorice.

Kako joj je prezime? – Kosić.

Kada je rođena? - Rođena je 1493. U samostanu četrdeset i pet godina. Umrla na glasu svetosti.

Je li katolkinja ili pravoslavka? - Nemamo krsnoga lista ni jednoga ni drugoga. Nemamo dokumenta o prijelazu iz pravoslavlja u katoličku vjeru barem prigodom ulaska u katolički samostan dominikanskih trećoredica, ako je bila pravoslavka. Mi je katolici smatramo katolkinjom rođenom od katoličkih roditelja, Pere i Urše, 25. studenoga 1493., na blagdan sv. Katarine, mučenice. Pa su joj i dali krsno ime Katarina.

Postoji li ikakav njezin životopis? – Postoji, ali pisan stotinu godina nakon njezine smrti, 1592. godine. Pisao ga jedan Talijan, Serafino Razzi. Tada su - 1592. godine - Relezi bili pravoslavno selo, jer iz Kotora nisu dolazili svećenici desetljećima pastorizirati katolike, i tako katolici tijekom vremena prelazili na pravoslavlje. Pa je Talijan Serafino stavio da je Katarina/Hozana bila podrijetlom iz pravoslavne obitelji, ali nije imao nikakva dokaza za to.

Kada je postala svetica? - Nije još svetica, tek je blažena od 1927. godine. Znači od smrti do beatifikacije prošle su 362 godine s neraspadnutim tijelom u grobu u crkvi sv. Marije u gradu Kotoru.

U čemu se posebno odlikovala? U prakticiranju sedam darova Duha Svetoga:

bila je puna bogobojaznosti brinući se za svoje spasenje, i za spasenje drugih.

Bila je  puna zdrave pobožnosti, vršeći Božje zapovijedi potpuno i s ljubavlju.

Žena osobite jakosti u molitvama, u postovima, u radu.

Davala prave savjete onima koji su ih tražili i pokazivala veliko znanje Božjih stvari.

Vidite li, krizmanici, da je bila puna mudrosti i razboritosti koje dolaze od Duha Svetoga. Neka vas sve prati njezin zagovor u vašem odrastanju i prakticiranju krizmenih darova.

Sa župnikom i dekanom fra Mladenom u župnoj kući našli su se i svi svećenici iz dekanata: don Ante iz Zagorja, fra Marinko iz Rakitna, don Ilija iz Vira, fra Valentin iz Posuškoga Gradca, don Joko iz Vinjana, don Slaven iz Sutine. Tu su i fra Dominik Ramljak i fra Šimun Oreč. Za ručkom su i dvojica svećeničkih kandidata iz Posušja: bogoslov Ante s Jordanovca i sjemeništarac Antonio iz Sinja.

Divan posuški dan: sunčan, svjež, ugodan. A još divnije slavlje s toliko svećenika, i krizmanika koji obećaše da se odriču đavla i njegova sjaja, a očitovaše svoju vjeru u Presveto Trojstvo - Oca, Sina i Duha  Svetoga, u jednu, svetu, katoličku i apostolsku Crkvu, u svete sakramente.

Ostala je i zajednička uspomena na sve krizmanike i u crkvi i na velikim stepenicama pred crkvom. Mladi, sretno kroza život!

Pratio vas zagovor blažene Hozane Kotorke!     

POVEZANI ČLANCI

05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2020
Biskup Ratko Perić

NAJČITANIJE

05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2020
Biskup Ratko Perić