Vijesti
23. March 2019.
Foto:
tomislavcity.com

Društvo Prijatelja Maloga Isusa (PMI) privatno je vjerničko društvo laika i klerika, suradnika Družbe sestara Služavki Maloga Isusa, koji u svijetu nastoje ostvarivati Evanđelje i teže prema kršćanskom savršenstvu u duhu utemeljitelja Družbe sluge Božjega Josipa Stadlera. Prijatelji su osnovani 1994. godine na inicijativu ondašnje vrhovne poglavarice Družbe, s. Mirjam Dedić. Članovi PMI-a u svojim životnim okolnostima proširuju poslanje Družbe služenja potrebnima. Statuti, koje je 2009. godine odobrila Hrvatska biskupska konferencija, jasno određuju duhovnost, ciljeve i služenje Društva. Tako duhovnost Društva na poseban način očituje se u ovim smjerovima:

- Aktivnu sudjelovanju na liturgijskim slavljima;

- Po mogućnosti, članovi Društva, idu svake nedjelje i zapovijedane svetkovine na sv. Pričest kao i svakoga 25. u mjesecu, na spomen Isusova rođenja;

- Njegovanju i širenju pobožnosti prema Malomu Isusu, Euharistiji i Blaženoj Djevici Mariji;

- Svakodnevnom moljenju molitve Prijatelja Maloga Isusa;

- Moljenju za duhovna zvanja u Svetoj Crkvi i

- Sudjelovanju na liturgijskim susretima PMI-a.

 Uz ovu duhovnu dimenziju Statuti određuju i ciljeve Društva. A to su:

- Biti u samom prijateljstvu s Malim Isusom,

- Imati srca za najmanju braću: napuštene, bolesne, osamljene, siromašne...

- Moliti za duhovna zvanja,

 - Živjeti od Euharistije i Božje riječi.

A u služenju na poseban način moraju biti osjetljivi prema onima najugroženijima. To ostvaruju:

- Posjetom napuštenima, starijima, siromašnima ...

- Radom za napuštenu djecu,

- Pomaganjem bolesnoj djeci (Projekt NAŠEGA SRCA)

 - Pomaganjem siromašne djece u misijama (Božićne misijske izložbe).

Društvo Prijatelja Maloga Isusa Sarajevske provincije svake godine organizira svoje godišnje susrete u nekoj od župa na području Vrhbosanske metropolije. Ove godine, u subotu 23. ožujka, održao se XXI. susret. Domaćin slavlja bila je župa Prisoje u Duvanjskom dekanatu u  Mostarsko-duvanjskoj biskupiji. Organizatori slavlja, župnik i sestre Služavke Maloga Isusa, pozvali su mjesnoga biskupa, msgr. Ratka Perića, da predvodi Euharistijsko slavlje i uputi pastirsku riječ. Na ovom slavlju okupilo se oko 300 članova i članica Društva koji su došli iz osam župa u kojima pastoralno djeluju sestre Služavke Maloga Isusa (Gromiljaka, Livna, Neuma, Prozora, Viteza, Voćina, Zavidovića i, naravno, iz Prisoja, iako tu ne djeluju sestre. U koncelebraciji s Biskupom sudjelovalo je desetak svećenika iz svih be-ha biskupija.

Na početku Misnoga slavlja sve je prisutne na čelu s ocem Biskupom pozdravio mjesni župnik don Ivan Bebek i s. Anđelina Perić, vrhovna savjetnica i koordinatorica Društva na razini Družbe iz Zagreba. Misna čitanja i molitve vjernika pročitali su članovi Društva koji su prinijeli i prigodne darove. Liturgijsko pjevanje predvodili su zborovi župe Prisoje, mali – dječji „Ancora“ i veliki – mješoviti „Regina Coeli.“

Prije završnoga Misnoga slavlja s. Danica Bilić, pročelnica Povjerenstva Društva u Sarajevskoj provinciji iz Neuma, pozvala je nove članove i članice - njih petnaestak - da pristupe ispred oltara i izreknu svoja obećanja kojima postaju punopravni članovi Društva. Biskup je blagoslovio njihove statute, medaljice sluge Božjega Josipa Stadlera i krunicu Maloga Isusa koji su im tom prigodom uručeni.

Nakon okrjepe, slijedio je drugi dio zajedništva. Najprije se u župnoj crkvi, u sklopu duhovno-meditativna programa predstavilo više zborova iz raznih župa koji su otpjevali pjesme duhovnoga sadržaja po vlastitom izboru, a zatim je u sportskoj dvorani osnovne škole otvorena prigodna izložba o životu i djelu sluge Božjega Josipa Stadlera.

Iz propovijedi biskupa Ratka izdvajamo:

Gospodin je Isus u dva maha nahranio više tisuća ljudi u Kafarnaumu. To mu je bila prilika da upozori učenike i slušatelje na Božji plan da će njegovo Tijelo i njegova Krv postati duhovna hrana i piće za život vječni. Već odatle mnogi učenici odstupiše od njega, a neki pokazaše radikalnu nevjeru. Isus takva nevjernika naziva đavlom.

Na Posljednjoj večeri događa se proroštvo i obećanje iz Kafarnauma. Isus svoje posvećeno Tijelo i Krv predaje apostolima da blaguju. Juda, izdajnik, napušta Isusovu družbu i odlazi u vlastitu avanturu. Ubrzo će završiti na vješalima. Izdati Sina Božjega i ostati normalan, kako je moguće! Isus nam ne ostavlja svoju sliku ni neku tjelesnu relikviju nego svoje Presveto Tijelo i Presvetu Krv, sama sebe.

Evo nas na Kalvariji. Nakon što je izgovorio riječi Ocu nebeskomu: Oče, oprosti im jer ne znaju što čine, Isusu se obraća desni raskajani razbojnik i moli ga za oproštenje. Isus mu obećaje da će iste večeri biti s njime u raju. Lijevi se razbojnik ne kaje, niti se obraća Isusu. Isus dostojanstveno šuti, puštajući da čovjek svojom slobodom preuzme odgovornost za svoju sudbinu. Vjerujemo u Božje milosrđe da stotine tisuća i milijuni vjernika uživaju u nebeskoj slavi. A samo je malen broj onih koje Bog želi uzdići na oltar da ih štujemo kao blažene i svete i da nas svojim zaslugama ili mučeništvom zagovaraju kod Boga. Mi najbolje znamo da Bog to želi dajući fizičko čudo na zagovor dotična blaženika.

Biskup je prigodom otvaranja Izložbe u školi Stjepana Radića pozvao sve nazočne da pročitaju stranicu na zidu o Stadlerovu djetinjstvu. Ostavši bez roditelja i četvero braće i sestara, plemenite obitelji preuzele su brigu za preostalo petero djece Stadlerovih. Providnost je Božja okrenula Josipa na put duhovnoga zvanja prema svećeništvu, 1868. i biskupstvu, 1881. Kroz čitav život imao je temeljita osjećaja za siromašne i zapuštene. S tom je nakanom osnovao u Sarajevu Družbu sestara Služavki Maloga Isusa 1890., koje danas u tri Provincije – Sarajevu, Splitu i Zagrebu - oživljavaju Stadlerovu karizmu, a Sestre preko Prijatelja Maloga Isusa unose istu karizmu u svakodnevni kršćanski život. Tako je Stadler ostavio ne samo svoju sliku ili tekst, nego žive osobe koje već 130 godina svjedoče veliki dar Božji darovan Josipu Stadleru, kojemu je 2002. otvoren biskupijski proces u Sarajevu, a 2008. prenesen je na Kongregaciju za kauze svetih. Dao Bog da ovoga Slugu Božjega što prije ugledamo ovjenčana čašću oltara.           

  

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE