Vijesti
26. October 2018.
Foto:
Arhivski snimak

Ravanjski župnik don Bernard Marijanović u petak, 26. listopada 2018., priredio je liturgijsko slavlje u čast sv. Mitru, kršćanskom mučeniku s početka IV. stoljeća, na brežuljku Oblatu pred Svečevom srednjovjekovnom kamenom crkvicom. Svetoga Mitra ili Demetrija jednako štuje i Katolička Crkva i Pravoslavne Crkve. Na balkanskim prostorima nekada je bilo do 200 crkava posvećenih ovom Mučeniku. Samo u Carigradu – devet!

Župnik je najprije u 16.00 sati pozvao narod na pobožnost Križnoga puta, kojemu se priključio i biskup Ratko s tajnikom don Perom iz Mostara. Bilo je oko stotinu sudionika. Prva postaja, s rimskom oznakom, počinje s glavne ceste s procesijom uz brežuljak. Dvije vjernice kod svake postaje čitaju sadržaj stajališta prerečen u pjesnički oblik, a župnik završava s Pomolimo se. Pjeva se, moli i živo sudjeluje. Jedan ministrant nosi križ, drugi svijeće, treći pojačalo. Dan sunčan s blagim lahorom. Završna molitva na Oblatu pred jubilarnim križem iz 2001. godine. U 17.00 sati oblačenje u crkvi građenoj s početka XIV. stoljeća, 150 godina prije dolaska Osmanlija; a sv. Misa u dvorištu. Uz biskupa je župnik, a tajnik na raspolaganju za  ispovijedanje vjernika.  

Biskup u propovijedi podsjeća da je sv. Mitar došao do nas više u legendama nego u provjerenim životopisima. Ono što držimo pouzdanima: rođen je u uglednoj obitelji oko 270. godine u Solunu, mučen kao vojni službenik u Sirimiju, današnjoj  Srijemskoj Mitrovici, 304. godine; a kosti mu prenesene u rodni Solun gdje se kao mučenik štuje od pamtivijeka. Crkva prepoznaje mučenika po tome što mu najprije narod spontano i privatno počinje iskazivati čašćenje; zatim ispituje i uvjerava se u mržnju neprijatelja prema vjeri mučenika i prema njegovoj vjernosti Kristu, i konačno ustanovljuje da je mučenik svjesno i svojevoljno prihvatio mučeništvo, kao što je svoj križ prihvatio Gospodin Isus, najveći Mučenik na svijetu. Biskup je spomenuo don Mitra Papca, župnika u Gradcu, koji je kao zenički zatvorenik od 1946. godine poginuo u namještenoj željezničkoj nesreći 27. travnja 1951. u Slakovcima kod Vinkovaca. I tu ima elemenata mučeništva.

Poslije sv. Mise župnik je sve vjernike pozvao u drugi "Oblat", restoran uz cestu, kamo su ravanjske domaćice svojim darovima u čast sv. Mitra velikodušno počastile sve sudionike slavlja s načelnikom ravanjske općine Andrijom Šimunovićem na čelu. Ugodan razgovor i pjesma.

Sveti Mitre, sa svoga Oblata zagovaraj kod Boga ravanjsku župu!

POVEZANI ČLANCI

06. stu 2018
Tajništvo BK BiH
02. stu 2018
KIUM

NAJČITANIJE

06. stu 2018
Tajništvo BK BiH
02. stu 2018
KIUM