Vijesti
26. October 2018.
Foto:
Arhivski snimak

Ravanjski župnik don Bernard Marijanović u petak, 26. listopada 2018., priredio je liturgijsko slavlje u čast sv. Mitru, kršćanskom mučeniku s početka IV. stoljeća, na brežuljku Oblatu pred Svečevom srednjovjekovnom kamenom crkvicom. Svetoga Mitra ili Demetrija jednako štuje i Katolička Crkva i Pravoslavne Crkve. Na balkanskim prostorima nekada je bilo do 200 crkava posvećenih ovom Mučeniku. Samo u Carigradu – devet!

Župnik je najprije u 16.00 sati pozvao narod na pobožnost Križnoga puta, kojemu se priključio i biskup Ratko s tajnikom don Perom iz Mostara. Bilo je oko stotinu sudionika. Prva postaja, s rimskom oznakom, počinje s glavne ceste s procesijom uz brežuljak. Dvije vjernice kod svake postaje čitaju sadržaj stajališta prerečen u pjesnički oblik, a župnik završava s Pomolimo se. Pjeva se, moli i živo sudjeluje. Jedan ministrant nosi križ, drugi svijeće, treći pojačalo. Dan sunčan s blagim lahorom. Završna molitva na Oblatu pred jubilarnim križem iz 2001. godine. U 17.00 sati oblačenje u crkvi građenoj s početka XIV. stoljeća, 150 godina prije dolaska Osmanlija; a sv. Misa u dvorištu. Uz biskupa je župnik, a tajnik na raspolaganju za  ispovijedanje vjernika.  

Biskup u propovijedi podsjeća da je sv. Mitar došao do nas više u legendama nego u provjerenim životopisima. Ono što držimo pouzdanima: rođen je u uglednoj obitelji oko 270. godine u Solunu, mučen kao vojni službenik u Sirimiju, današnjoj  Srijemskoj Mitrovici, 304. godine; a kosti mu prenesene u rodni Solun gdje se kao mučenik štuje od pamtivijeka. Crkva prepoznaje mučenika po tome što mu najprije narod spontano i privatno počinje iskazivati čašćenje; zatim ispituje i uvjerava se u mržnju neprijatelja prema vjeri mučenika i prema njegovoj vjernosti Kristu, i konačno ustanovljuje da je mučenik svjesno i svojevoljno prihvatio mučeništvo, kao što je svoj križ prihvatio Gospodin Isus, najveći Mučenik na svijetu. Biskup je spomenuo don Mitra Papca, župnika u Gradcu, koji je kao zenički zatvorenik od 1946. godine poginuo u namještenoj željezničkoj nesreći 27. travnja 1951. u Slakovcima kod Vinkovaca. I tu ima elemenata mučeništva.

Poslije sv. Mise župnik je sve vjernike pozvao u drugi "Oblat", restoran uz cestu, kamo su ravanjske domaćice svojim darovima u čast sv. Mitra velikodušno počastile sve sudionike slavlja s načelnikom ravanjske općine Andrijom Šimunovićem na čelu. Ugodan razgovor i pjesma.

Sveti Mitre, sa svoga Oblata zagovaraj kod Boga ravanjsku župu!