Vijesti
23. June 2020.
Foto:
web

U dogovoru sa župnikom fra Jozom Radošom, biskup je Ratko u ponedjeljak, 22. lipnja 2020. u 18.00 sati, u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja za vrijeme sv. Mise podijelio sakrament sv. krizme učenicima triju razreda. Bilo je sedam djevojaka i sedam mladića.

U početku krizmanica Iva u ime svoje i ostalih pripravnika za sv. krizmu pozdravila je biskupa, roditelje, kumove i sve vjernike koji su ispunili crkvu u ovom drugom danu Trodnevnice u čast Krstiteljevu. U koncelebraciji, osim mjesnoga župnika, bio je i dekan duvanjski fra Vinko Kurevija, župnik iz Seonice. Svećenici su bili na raspolaganju za sv. ispovijed: fra Sretan Ćurčić gvardijan iz Tomislavgrada, fra Gabrijel Mioč, fra Petar Drmić i fra Drago Vujević.

Župni zbor pratio je pjesmom Misno slavlje. Ugodno je osvježenje da, osim pučkih pjesama, Zbor na hrvatskom pjeva koralnu „anđeosku“ Misu u svojim nepromjenljivim dijelovima: Gospodine, Slava, Svet-Blagoslovljen i Jaganjče, koja se u Katoličkoj Crkvi na latinskom pjeva već stoljećima. Ta je najomiljenija od svih koralnih Misa nakon posljednjega Koncila desetljećima ustupala mjesto ponekada „popularnim“ pjesmama od kojih su se neke nedopustivo udaljile i tonom i riječima od liturgijskoga kanona.

Biskup je u propovijedi govorio o sv. Ivanu, sinu stare Elizabete i možda još starijega Zaharije. U 6. mjesecu njezine trudnoće imala je blagoslovljen pohod svoje rođakinje Marije iz Nazareta, koja je čudesno začela Isusa osjenjenjem Duha Svetoga. U tom susretu „zaigra“ mali Ivan u krilu majčinu, i s toga razloga Crkva drži da je u tome trenutku oslobođen ljage iskonskoga grijeha. Zato mu se i slavi, i to svetkovinski, zemaljski rođendan. Kada je Elizabeta donijela čedo na svijet, susjedi su se pitali što će biti od toga djeteta tako čudesno začeta. A sveti pisac dodaje da je ruka Gospodnja prebivala na njemu (Lk 1,66). Kako se sjena Ruke pomicala po zemlji, tako je Ivan čitao i slijedio Božju ruku voditeljicu. Umjesto da mu Ruka pokaže da pođe u Jeruzalem u svećeničku školu, kako se očekivalo, ona se usmjerila prema pustinji i rijeci Jordanu, kamo je Ivan poslušno pošao i gdje je isposnički živio, propovijedao svakomu staležu i rodu. I svakomu je proročki uputio, poput „vijače“ i „sjekire“, pravednu riječ na obraćenje. Ivan je krštavao za oproštenje grijeha, ali njegovo krštenje nije moglo proizvesti milosti posvetne. Među krštenicima bio je i Isus, da ispuni „svu pravednost“ (Mt 3,15): u njegovu se krštenju objavilo Presveto Trojstvo. Ivan se uvijek pokazao poslušnikom Duha Svetoga.

Biskup je potaknuo krizmanike i nazočne vjernike da svi molimo i slijedimo savjet Duha Božjega koji se prima u sv. krizmi zajedno s ostalih šest darova s kojima treba surađivati i plodove donositi. I neka ruka Gospodnja bude nad današnjim krizmanicima u njihovu životu. I ako ponekomu od njih sjena te providnosne Ruke pokaže put u bogosloviju ili u samostan, neka se nesebično i poslušno odazove.

Ono što je primijećeno, a i biskup se zaustavio prigodom dijeljenja sv. krizme i pohvalno istaknuo: od četrnaestero krizmanih barem njih sedmero nose ime župnoga patrona sv. Ivana. Roditelji daju najkršćanskije ime svojoj djeci. Naime, u kršćanskom svijetu najviše je muških osoba s imenom Ivan a ženskih s imenom Ana. Pa i sviračici i voditeljici tako skladna Zbora ime je Ivana.

Krizmanici su sudjelovali u misnim čitanjima, u molitvama vjernika u prinosu darova: kruha, vina, vode, Biblije i križa.

Na kraju sv. Mise župnik je čestitao krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima te zahvalio biskupu na dolasku i dijeljenju sakramenta sv. potvrde. Zajednička fotografija ostat će kao vanjska uspomena ovoga bogata i blagoslovljena duhovna i sakramentna dana.

Biskup je zahvalio župniku na bratskoj večeri i ugodnu razgovoru u kojem se našla i tema hrvatskoga prijevoda Novoga Zavjeta pokojnoga prof. Tomislava Ladana objavljenih Evanđelja i Otkrivenja i neobjavljenih Djela i Poslanica. A mladi bogoslov za stolom pokaza da prati i tu tematiku u svome teološkom studiju. Čestito, fra Vinko!

POVEZANI ČLANCI