Vijesti
04. March 2019.
Foto:
Stepinčeva majka Barbara na dan biskupskog ređenja

U nedjelju uoči korizme, 3. ožujka 2019., kao i prethodnih godina oko ovih doba, biskup je Ratko, u dogovoru sa župnikom don Rajkom Markovićem, pastoralno pohodio župu i slavio sv. Misu u župnoj crkvi u Stocu. Župnik je pozdravio vjernike i najavio da će poslije sv. Mise biti predavanje bračnim parovima svake životne dobi, uključujući i one kojima je bračni drug preminuo. 

U koncelebraciji bili su župnik i tajnik don Pero Miličević. Biskup je u početku podsjetio da će kroz korizmu odzvanjati tri evanđeoske riječi: molitva koja se uzdiže Bogu, milostinja koja se pruža potrebnima i post koji najviše duhovno pročišćava nas same.

U propovijedi govorio je na temu Lukina Evanđelja (6,39-45) i Isusovih kratkih usporedbi:  

- „Može li slijepac slijepca voditi? Neće li obojica u jamu upasti“, primijenio je na roditelje: ako oni ne poštuju Božjih zapovijedi, ne će ih poštovati ni njihova djeca. Ako laže mati, lagat će i kći; ako krade otac, krast će i sin. Ako učitelji naučavaju naopak nauk, učenici će zajedno s učiteljima u jamu upasti; ako vjeroučitelji naučavaju pravu istinu, učenici će pamtiti pravu istinu. I tako redom.

- „Licemjere! Izvadi najprije brvno iz oka svoga, pa ćeš onda dobro vidjeti izvaditi trun, što je u oku bratovu“, znači, polazeći od sebe samih, lakše vidimo i najmanji grješuljak u drugoga negoli veliki i teški grijeh u sebe; bratov grijeh raznosimo po selima i gradovima, a svoj skrivamo i niječemo da ga uopće imamo.

- Nema „stabla nevaljala koje bi rađalo dobrim plodom“, znači od zla oca i od gore matere ne dolazi uzoran dječak ili djevojčica! A od dobra oca i još bolje majke možeš se nadati i dobro odgojenoj djeci. I tako dalje s primjenom na učitelje, vjeroučitelje, odgojitelje i druge staleže.

- „S trnja se ne beru smokve, niti se s gloga grožđe trga“, znači ne možeš očekivati od loša učenika prvoklasna gradonačelnika. I slično. Najprije stavi sebe u red, pa onda pokušaj staviti u red one za koje si moralno zadužen: kao roditelj, učitelj, izbornik, vladar.

Poslije sv. Mise biskup je, u ključu Isusovih evanđeoskih riječi, održao predavanje bračnim parovima kojih je bilo više od šezdeset (oko 125 osoba). Govorio o Barbari, majci koja je molitvom i postom odgajala svoga sina Alojzija Stepinca za svećenika. Od njegova krštenja u svibnju 1898. do svoje smrti u prosincu 1947., eto pedeset godina, ona je, po nekom svom unutarnjem nadahnuću, propostila svaku srijedu kao da je čista srijeda, svaki petak kao da je veliki petak i sve subote u čast Blažene Djevice Marije prateći svoje osobne žrtve žarkom molitvom. Život joj se odvijao između opipljivih čudesa i teških kušnja upravo u odnosu na život i uspon svoga sina Alojzija, kojemu je istom kada se vratio sa studija iz Rima kao svećenik, 1931. godine, kazala svoj tajni zavjet. Ali je i ona sama bila nepokolebljiva u vjeri, puna nade koja ne postiđuje. Biskup je zaključio: Plemenita li sina od plemenite majke! Dobra li ploda od dobra stabla! Eto postao je Alojzije ne samo svećenik, što je ona molila i domolila, nego i nadbiskup koadjutor, i nadbiskup ordinarij, i metropolita, i kardinal, i blaženik, i mučenik, što joj nije ni padalo na pamet, a Bog preobilno u svojoj Providnosti darovao! Vjerujemo da je po Božjoj dobroti i majka Barbara uza svoga sina našla u nebu „mjesto osvježenja svjetlosti i mira“.

Svaka je nazočna obitelj na predavanju mogla primiti knjigu „Sjeti me se kada u raj dođeš“, u kojoj su nanizane, između ostaloga, sve propovijedi na Veliki petak od 1993. do 2017. godine. Duhovno štivo kroz korizmu.

Poslije predavanja priređen je susret svih sudionika u dvorani kod crkve uza stolne darove koje su pojedine obitelji donijele.  

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE