Vijesti
02. July 2020.
Foto:
Župa Studenci

U petak 19. lipnja 2020. u Biskupijskom svetištu i župi Studenci proslavljena župna svetkovina Srca Isusova, kojemu je posvećena i crkva i župa. Vjernici su se za ovu popularnu crkvenu zgodovinu pripremali Velikom devetnicom – pobožnošću devet prvih petaka, te Malom devetnicom kroz devet dana pred samu svetkovinu. Župnik don Ivan Štironja, zajedno sa svojim suradnikom kapelanom don Petrom Filipovićem, tih je dana pozvao više misnika, ispovjednika i propovjednika, koji su bili na raspolaganju vjernicima za duhovnu okrjepu sakramentima pomirenja i Presvete Euharistije.

Brojni su župljani i prijatelji svetišta sudjelovali u pripremama. Župni su djelatnici dali svoj velik udio a posebno pjevači, svirači, ministranti, čitači i ostali suradnici koji se brinu za župne prostorije, crkvu i okoliš u svetištu. Župljani su se uključili svojim materijalnim prinosom u novcu, hrani i piću. Nije izostala ni briga za cvijeće i kićenje crkve koju su ukrasile sestre milosrdnice sv. Vinka Paulskog iz Mostara: s. Elvira i s. Matea.

Velika devetnica započela je na spomendan sv. Franje Asiškoga, 4. listopada 2019. Misno je slavlje predvodio mjesni ordinarij msgr. Ratko Perić. Nakon sv. Mise predstavljen je zbornik radova o kardinalu blaženom Alojziju Stepincu, koji je priredio don Željko Majić: Ljubav koja ne prestaje (2019.) kao predstavljački osvrti na prethodnu biskupovu knjigu: Nada koja ne postiđuje (2018.).

Susljedne prve petke, uza župnika don Ivana i župnoga vikara don Petra, redali su se propovjednici: don Ilija Petković, ml.; don Tomislav Ljuban i don Ivo Šutalo. Veći dio devetnice odvijao se pod posebnim okolnostima epidemije koronavirusa, koja ipak nije potpuno spriječila veći dio vjernika da izvrše svoje zavjete i pobožnosti prvih petaka te se tako na poseban pokornički i vjernički način priprave za slavlje Presvetoga Srca Isusova.

Mala devetnica započela je u srijedu 10. lipnja, uoči Tijelova. Misno je slavlje predvodio domaći sin don Ilija Petković, ml. Potom su se redali propovjednici: don Ivo Šutalo iz Trebinja, don Stipe Gale iz Aladinića, don Vinko Raguž iz Dračeva, fra Valentin Vukoja iz Posuškoga Graca,  don Mile Vidić iz Prenja, fra Marin Karačić s Humca, don Nikola Menalo iz Blagaj-Bune te don Željko Majić iz Mostara. Svi su propovjednici ozbiljno i odgovorno pristupili duhovnoj obnovi te prisutnu mnoštvu vjernika dali istinsko osvježenje za dušu.

Sakrament pomirenja s Bogom. Župnik je za svaku večer pozvao po nekoliko ispovjednika kako bi se svi štovatelji Božanskoga Srca mogli okrijepiti osobitim sakramentom pomirenja. Budući da zbog epidemije nije bilo uskrsne ispovijedi, brojni su vjernici iskoristili prigodu za sv. ispovijed koja je vrhunac duhovne obnove.

Pobožnost u slavu Presvetomu Srcu Isusovu. Sve dane devetnicȃ, a tako i u svetištu sve nedjelje i svetkovine, pola sata prije svetih Misa vjernici mole Zlatnu krunicu, Litanije Srca Isusova, potom Molitvu prijatelja Srca Isusova, Molitvu za misije i misionare te Molitvu za duhovna zvanja. Tijekom devetnice župni je zbor pjevao Zlatnu krunicu i Litanije na čelu sa župnikom. Puk je Božji pobožno sudjelovao u toj drevnoj pobožnosti Srcu Isusovu. Dva je dana, na svetkovinu Tijelova i na uočnicu upriličeno i euharistijsko klanjanje do pola noći. Pohvalno je bilo vidjeti veću skupinu mladih koji su posljednji sat klanjanja animirali, pobožno molili i pjevali. 

Liturgijsko pjevanje. Župni zbor „Vrelo života“ redovito predvodi liturgijsko pjevanje na Misama. Ove godine u devetnici iznova su potvrdili svoju ljubav i odanost prema Crkvi i crkvenom pjevanju. Sve dane devetnicȃ bili su na raspolaganju i predvodili liturgijsko pjevanje. Uz odane pjevače, tu su i vrijedni svirači i dirigenti koji daju svoj važan prilog u liturgijskim činima. Osmi dan devetnice, sa svojim župnikom don Nikolom, stigli su mladi iz župe Blagaj-Buna, zbor mladih „Mir“ koji su toga dana predvodili liturgijsko pjevanje.

Proslava župnoga Naslovnika. Na Srce Isusovo, Naslovnika i crkve i župe i svetišta  slavljene su četiri svete Mise. Sat vremena prije Misnih slavlja, već od šest sati ujutro, bila je prigoda za sv. ispovijed. Misno je slavlje u sedam sati predvodio župnik Štironja a u devet župni vikar Filipović, liturgijsko pjevanje predvodila je i svirala s. Matea, orguljašica u mostarskoj katedrali. Svečanu Misu u jedanaest sati predvodio je don Josip Radoš, bivši „kapelan“ u župi Studenci a sada u župi Gradina. Na toj svečanoj Misi pjevao je mali župni zbor ''Plavi anđeli''. 

Večernju Misu, središnju proslavu, predvodio je mjesni biskup Ratko Perić, a koncelebriralo je petnaestak svećenika i sudjelovalo mnoštva vjernika. Pred početak sv. Mise župnik je don Ivan uputio pozdrav svima nazočnima kao i onima koji su Euharistijsko slavlje pratili preko Radio Ljubuškoga, prvi direktan prijenos Misnoga slavlja iz Studenaca.

U propovijedi biskup se osvrnuo na početke slavlja svetkovine Presvetoga Srca Isusova u 17. stoljeću te naveo da - iako prakticiranje ove vjerničke pobožnosti nema dugu povijest u Crkvi - ona ipak potječe od samoga Isusa Krista, od njegova pristupa grješnu i bolesnu čovjeku. Želeći pokazati kako je Njegovo Srce puno dobrote i ljubavi prema grješnicima i bolesnicima, propovjednik se zaustavio na dva izrazita primjera u svetim Evanđeljima koji govore u prilog tim Isusovim duhovnim i tjelesnim djelima milosrđa. Prvo se mjesto nalazi u drugom poglavlju Markova Evanđelja, a govori o paraliziranu čovjeku kojega su njegovi susjedi donijeli k Isusu u Kafarnaum i kroz krov kuće spustili pred Gospodina da ga tjelesno izliječi. Drugo je mjesto iz petoga poglavlja Ivanova Evanđelja koje opisuje izlječenje čovjeka koji je u Jeruzalemu u „lječilištu“ bolovao 38 neprekinutih godina. U oba ova slučaja, istaknuo je biskup, važno je to što Isus prije svega oslobađa dušu od grijeha pa tek onda tijelo od fizičke bolesti. Iz Isusova postupka zaključuje se kao da je duševni grijeh uzrok fizičke traume i paralize. Stoga kada se digne uzrok, nestat će  i posljedice. ''Bog nadilazi naše mogućnosti i ne pita kajemo li se u tome trenutku. On gleda na vjeru onih koji su donijeli paralizirana čovjeka. Liječi ga s pomoću njihove „knjižice“ vjere. Onoga drugoga nalazi u Hramu i jasno ga upozorava da će mu se tjelesno još gore dogoditi, ne prestane li griješiti u duši. Ne griješi više da ti se što gore ne dogodi! Kao da ima još gore od 38 godina nemoći i ukočenosti? Ima, ima! Isus ima samilosti, suosjećanja i sućuti za čovjekovu dušu, ali i za njegovo tijelo, dajući prednost besmrtnoj duši pred smrtnim tijelom, protumačio je biskup. Stoga nas je upozorio da trebamo biti svjesni nezaslužena dara Božje milosti u svomu životu. Na kraju nas je sve pozvao na svjesno i savršeno kajanje pred Boga kako bismo zadobili puno ozdravljenje i duše i tijela.

Po završetku Misnoga slavlja, župnik je uputio zahvalu Trojedinomu Bogu, napose Božanskomu Srcu Isusovu za sve udijeljene milosti proteklih dana Velike devetnice i Male devetnice, istinske duhovne obnove i priprave na liturgijsko slavlje Božje Ljubavi. Zahvalio je biskupu Ratku, kao mjesnom pastiru koji je predvodio slavlje i uputio riječi osvježenja i ohrabrenja kao i svim svećenicima, ispovjednicima i propovjednicima, koji su darovali svoje vrijeme i bili na raspolaganju vjernicima da se duhovno okrijepe i sakramentno priprave za svetkovinu Presvetoga Srca Isusova. Izrazio je zahvalnost i svim župljanima i prijateljima župe i svetišta koji su na bilo koji način sudjelovali u pripravi župne svetkovine, te policiji, redarima i Hitnoj službi Doma zdravlja Ljubuški. Na kraju je izrekao čestitke svim župljanima i hodočasnicima koji slave i časte Presveto Srce Isusovo, sa željom i molitvom da to Božje Srce svima bude i uvijek ostane izvor životne snage: vjere, nade i ljubavi.

Ovogodišnja duhovna priprava kao i proslava svetkovine Srca Isusova ostat će u pamćenju po većem broju vjernika hodočasnika i štovatelja Srca – božanskoga blaga mudrosti i znanja, osobito onih koji su pridošli iz okolnih župa. Bogu hvala!

Isuse blaga i ponizna srca, učini srca naša po Srcu svome!

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE