Vijesti iz župa
14. November 2015.
Foto:
nepoznato

 Za vrijeme sv. krizme svih četiriju župa Buškoga jezera - Grabovice, Prisoja, Rašeljaka i Vinice – slavljene u župnoj crkvi u Vinici 20. lipnja 2015., dogovoreno je da kanonska vizitacija bude za blagdan sv. Nikole Tavelića, 14. studenoga, do kada bi mogla biti zgotovljena crkvica Svecu u čast u Mijakovu Polju, viničkoj filijali. Tako je i bilo. Na uređenu groblju obnovljena je i proširena crkvica s klupama, s Križnim putom, zvonom, i sve je spremno za blagoslov. Biskupa Ratka Perića pozdravio je, osim župnika don Bariše Čarapine, te jedan dječak a djevojčica poklonila rukovet cvijeća.

     Biskup je koncelebrirao sv. Misu s devetoricom dijecezanskih svećenika: Ivanom Bebekom iz Prisoja,  Jozom Blaževićem iz Vinjana, Barišom Čarapinom, Ilijom Drmićem iz Vira, Antom Ivančićem iz Zagorja, Blažom Ivandom iz Grabovice, Mijom Klarićem iz Rašeljaka, Lukom Mamićem iz Grabovice, Marinom Skenderom iz Mostara i fra Zvonkom Martićem, karmelićaninom sa Zidina. U početku je predvoditelj izmolio blagoslovnu molitvu nad vodom kojom je poškropio narod i zidove crkvice. U propovijedi biskup je najprije izrazio radost što su mještani, sa župnikom na čelu, zaželjeli da se nova kapelica blagoslovi u čast sv. Nikole Tavelića, kojega je slika postavljena ispred kamenoga oltara. Biskup je govorio o životu i mučeništvu sv. Nikole i trojice njegovih sudrugova 1391. u Jeruzalemu. Nikola je djelovao i u Bosni, od 1372. do 1384. On se štuje kao blaženik od 1889., a kao svetac opće Crkve od 1970. Hrvati imaju tri sveca, i sva tri su završila svoj zemaljski život izvan domovine: sv. Nikola Tavelić u Jeruzalemu, Marko Križevčanin u Košicama u Slovačkoj, 1619., i fra Leopold Bogdan Mandić u Padovi u Italiji, 1942. Prva su dvojica i mučenici. Iz razdoblja Drugoga svjetskog rata i poraća do sada je uzdignuto sedmero blaženika na oltar: bl. Alojzije Stepinac, pet Drinskih mučenica i don Miroslav Bulešić, istarski svećenik.

     Nakon propovijedi, ispovijesti vjere i molitve vjernika biskup je blagoslovio i pokadio oltar. Pod Misom je svirao i vodio pjesmu don Blaž, a Evanđelje je pročitao don Ante, bivši župnik u Vinici. 

     Na kraju sv. Mise Ivan je Antin iz Mamića izrazio zahvalnost i iznio kratku povijest mjesta i plemena. 

     „Oče biskupe,

     Na kraju ovoga misnog slavlja u ime svih mještana i vjernika iz okolnih župa zahvaljujemo Vam što ste prihvatili naš poziv da blagoslovite obnovljenu kapelicu koja se sada može nazvati i malom crkvom. Čast koju ste nam ukazali svojim posjetom i blagoslovom bit će poticaj da i ubuduće nastavimo sa sličnim aktivnostima.

     lako Vas je naš župnik don Bariša obavijestio o mjestu, spomenut ćemo samo nekoliko crtica iz kojih se može vidjeti da smo duboko ukorijenjeni u ovaj kraj a u novije vrijeme ima nas u cijeloj Hrvatskoj pa i na svim kontinentima.

     Tako se, prema povijesnim podatcima, Mamići prvi put spominju u jednoj darovnici kralja Tvrtka iz 1492.

     Jedno je od rijetkih hrvatskih prezimena očuvano u izvornom obliku iz predturskih vremena.

     Većina Mamića potječe iz sela Mamića kod Kočerina, odakle su se raseljavali najviše po Dalmaciji i u naš kraj. Iz naše župe dalje su išli prema Livnu, Tomislavgradu, bosanskoj Posavini, a u novije vrijeme prema Slavoniji, Zagrebu, Splitu.

     Danas je u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini prezime Mamić po brojnosti na vrlo visokom mjestu i ima nas više od 2.000, a samo u Splitu više od 300, a u Zagrebu oko 650.

    Šezdesetih godina u našem selu bilo nas je oko 150. Nakon pretvaranja Buškog blata u akumulaciono jezero početkom sedamdesetih godina, došlo je do masovnog iseljavanja, tako da je danas stalno živućih u selu 50. lako ne mnogo, ipak spada u jedno od najmanje opustošenih buškojezerskih zaselaka.

     Iznimno treba spomenuti desetak mladih obitelji koje su garancija sigurnije budućnosti mjesta.

     Za ostanak u selu, posebno mlađih obitelji, uz uvijek brižljivu Crkvu i općina bi trebala posvetiti posebnu pažnju stvaranjem boljih životnih uvjeta, za što se priprema i nekoliko konkretnih prijedloga.

     Nadamo se, oče biskupe, da ćemo u tome imati i Vašu potporu te Vam još jednom zahvaljujemo što ste uveličali ovo naše malo slavlje."

     Župnik don Bariša pozvao je sve misare na podinu gdje je pripremljen domjenak, koji je također otpočeo biskupovim blagoslovom.

     Biskup je poslije objeda u župnom uredu pregledao matice i druge župne knjige. U župi ima oko 250 župljana, uglavnom starije dobi.