Poruke
11. December 1995.

U ponoćki Isusova rođenja prije 2.000 godina pred betlehemskom štalicom pojaviše se čestitari, nebeski i zemaljski. Dostojanstveni i jednostavni.

        Anđeli: Betlehemćani ne htjedoše primiti Mariju, ni Josipa, pa ni malo Čedo Djevičino u svoj dom i u svoj grad. Ne dođoše ni betlehemski uveseljivači da čestitaju Novoroditeljki. Ali Nebo se pobrinulo da ipak bude i pjesme i pjevača. Otac je nebeski spremio anđeoski zbor, za tu prigodu Božića - Jedinorođenoga Sina, da otpjeva Slavu Bogu na visinama i na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim (Lk 2, 14). Bijaše to najljepša pjesma i glazba koja se ikad čula na ovome svijetu. Pjesma dostojna novorođenoga Boga. Bijaše to velika utjeha Mariji Bogorodici, i Josipu, i veličanstven znak da se Nebo slaže sa zemljom. Bijaše to Božja čestitka Djevici iz Nazareta, koja je devet mjeseci prije toga pred arkanđelom Gabrijelom, Božjim glasnikom, pristala na to da se ispuni Božja volja po njegovoj riječi. Začela je po Duhu Svetome i kao Djevica rodila Razveselitelja svijeta.

        Pastiri. Kad pastiri doznaše za poruku, koju su im anđeli prenijeli, odmah pođoše prema štalici. Jednostavna srca jednostavnim srcima. Poniješe što imađahu pri ruci. Ti pastiri inače bijahu čuvari svećeničkih stada na betlehemskim poljanama. Bijahu to stada janjaca, čistih, bijelih, bez ljage i mane, koje su obitelji darivale za žrtve prinosnice, okajnice i pomirnice. Samo se čekao dan kada će doći red na njih da budu prikazani u Hramu. Eto pastiri tih janjaca dođoše k Isusu Jaganjcu Božjemu, koji je postao Žrtva od samoga rođenja. I pokloniše Mu se i pozdraviše Mariju i Josipa gledajući Božje Čedo. Ostaviše svoje darove. Marija se obradova toj čestitki, jer je i sama bila pastirica. I oni otpjevaše pastirsku pjesmu Novorođenčetu. A i svi koji to čuše divili se tome što su im pripovijedali pastiri (Lk 2, 18).

        Poruke. Rođenje Gospodinovo jest višestruka poruka svim obiteljima svijeta: da je obitelj blagoslovljeno izvorište ljubavi i života.

        Da se sam Bog udostojao tim istim obiteljima obiteljski pojaviti na ovom svijetu.

        Da je Isus donio radost spasenja i nas zadužio da živimo i drugima prenosimo tu Radosnu vijest spasenja. 

        Da zahvalimo svojim roditeljima koji su nas donijeli na ovaj svijet.

        Da čestitamo njima i Crkvi majci koja nas je u krštenju preporodila.

        Da na svršetku ove "Godine žene" pozovemo obitelji da ne budu škrte djecom, nego odgovorne, velikodušne i darežljive po volji Božjoj: Plodite se i množite i napunite zemlju (Post 1, 28).

        Da nas ni progoni ni ratovi, ni nepravde ni patnje ne spriječe u poštovanju Životvorca i primanju njegova najljepšega dara - života.

        Neka vam je svima: svećenicima, redovnicima i redovnicima i svim vjernicima sretan Božić i radosni svi dani Nove 1996. godine. Na sve vas zazivam obilan Božji blagoslov i sve vas srdačno pozdravljam: Na dobro Vam došao Božić - Sveto Porođenje Isusovo!  

POVEZANI ČLANCI

02. velj 2007
Biskup

POVEZANI ČLANCI

02. velj 2007
Biskup