Vijesti
11. May 2017.
Foto:
Župa Domanovići

Župa sv. Josipa Radnika na Domanovićima, koja je na Svečev dan, 1. svibnja, svečano proslavila svoga nebeskoga Zaštitnika, ponovo se u veliku broju okupila u župnoj crkvi na IV. uskrsnu nedjelju – Nedjelju Dobroga Pastira, da proslavi sakrament Duha Svetoga, koji je primilo 44 mladih ove župe. Biskup Ratko, koji je taj dan slavio sv. Misu i podijelio sakrament potvrde u mostarskoj cimljansko-ilićkoj crkvi Dobroga Pastira, na ovo slavlje poslao je generalnoga vikara don Željka Majića. U koncelebraciji župnik don Gordan Božić i susjed, župnik s Aladinića, don Marko Šutalo koji inače rado priskače u pomoć župniku don Gordanu kada se ukaže pastoralna potreba. Nakon pozdravnoga govora krizmanice i dara dobrodošlice, pozdrav župnika don Gordana. Odgovarajući na izraze dobrodošlice don Željko prenosi blagoslovne pozdrave biskupa Ratka i poziva krizmanike i cijelu župnu zajednicu da na poseban način u ovoj sv. Misi mole Duha savjeta kako bi mladi krizmanici u tom istom Duhu, na raskrižju svoje egzistencije, izabrali pravi put u život; poštovali Božje zapovijedi, surađivali sa svih sedam darova Duhovih, da mole za duhovna zvanja, pa - ako je volja Božja - da netko i od krizmanika i krizmanica pođe putem svećeništva ili redovništva.

Misna čitanja i molitveni zazivi vjernika pripali su krizmanicima. S kora uvježbani zbor animira liturgijsko pjevanje. Narod zdušno i dostojanstveno sudjeluje u svim dijelovima sv. Mise i slavlju sv. potvrde.

Predvoditelj u propovijedi govori o Dobrom Pastiru i njegovu i Očevu daru – Duhu Svetomu, Duhu savjeta. Prepoznati i poslušati glas u buci i vrevi svijeta iznimna je potreba svakoga, posebno katoličke mladeži. Znati uvijek razlikovati glas i lik pravoga Pastira od lopova, kradljivca i razbojnika jedino je moguće u Duhu Svetomu. Stoga, krizmanici su pozvani da mole danas za dar savjeta i duha posluha. Ne toliko da potvrđenici danas budu dobri savjetnici. Jasno, i to je potrebno. Nego danas je svima mladima puno potrebnije biti sposobni primiti razborit savjet roditelja, učitelja i odgojitelja. Poslušati glas onoga koji te poziva u život, a to je Isus Uskrsnuli koji za sebe reče da je Put, Istina i Život. Isus koji tebi i danas govori po svojoj Crkvi, po tvojim roditeljima i svima onima koje ti na mladenački put stavlja kao putokaze da se ne izgubiš na stranputicama svijeta.

Nakon misnoga blagoslova i zajedničkoga fotografiranja, krizmanici su pošli obiteljskim kućama nastaviti vanjsko slavlje s rodbinom, kumovima i prijateljima, a župnik je predvoditelja i koncelebranta ugostio u župnoj kući gdje se priključilo još okolnih svećenika, nakon što su u vlastitim župama ispunili pastoralne obveze liturgijskih slavlja, dijeljenja Prve Pričesti i blagoslova polja.     

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE