Vijesti
26. June 2020.
Foto:
web

Župa Hutovo, u Trebinjskom dekanatu, osnovana je 1971., posvećena Kristu Kralju. Župna crkva, također s naslovom Krista Kralja, dovršena je i blagoslovljena 1980. godine. U blizini crkve, u dvorištu, nalazi se kapelica sv. Ivana Krstitelja i sv. Luke evanđelista iz nepoznata vremena. Pravo govoreći, jedna crkva ne može biti naslovljena na dva sveca koji nisu uobičajen liturgijski dvojac, na primjer: sv. Petar i Pavao, sv. Filip i Jakov, sv. Šimun Revnitelj i Juda Tadej, ali u Hutovu može: sv. Ivan Krstitelj i sv. Luka evanđelist. Da je to župna crkva, ne bi se moglo tako nazivati. Ali budući da je riječ o kapelici koja ima lik i sv. Ivana i sv. Luke, može tako ostati. Sveti je Ivan drugi zaštitnik župe, a sveti Luka - treći.

Župnik don Anđelko Planinić pozvao je biskupa Ratka da na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja 2020. predvodi Misno slavlje i podijeli sakrament sv. krizme četveroma pripravnika te Prvu sv. Pričest jednomu učeniku.

Župnik je pozdravio predvoditelja i koncelebrante, dekana don Ivicu i susjeda don Nedjeljka, krizmanike i sve nazočnike. Spomenuo je koliko je učinjeno i u crkvi i oko crkve i napomenuo da se do godine obilježava 50. obljetnica osnutka ove župe. Vjernici su crkvu ispunili i svojom nazočnošću i molitvom i pjesmom. Zbor je, pod ravnanjem vjeroučiteljice Anite, pjevao nepromjenljive dijelove sv. Mise i ostale misne pjesme.

Biskup je u propovijedi govorio o svetom bračnom paru Zahariji i Elizabeti, kojima Bog nije dao djeteta u njihovoj mlađoj dobi kada su oni željeli, nego je uskladio Pretečin dolazak na ovaj svijet s dolaskom Mesije Krista Gospodina. A kada je anđeo navijestio Ivanovo rođenje, Zaharija je pokazao svu nevjeru, zaboravljajući da Bogu nije ništa nemoguće. Zato je opomenut tako što je ostao nijem, u šutnji i razmišljanju, sve do Ivanova rođenja. A i staroj Elizabeti toliko je bilo neugodno zbog sela da se mjesecima krila po brdu da joj se narod ne bi smijao i rugao. A oboje željno djeteta i ujedno svjesno da je dijete Božji dar. Susjedi se i susjede pitahu: Što će biti od ovoga djeteta koje je ovako čudesno začeto? Bog je podijelio svoje darove, a ovisit će i o ljudima što će biti od toga djeteta. Ovisi hoće li biti odgojen pod Božjom rukom ili će se svojevoljno razviti u razbijača izloga i trgovina u Jeruzalemu. Što će biti?  Bit će ono kako su ga odgojili njegovi roditelji, a on im bio poslušan:

A ti, dijete, prorok ćeš se Svevišnjega zvati;

Ići ćeš pred Gospodinom da mu pripraviš putove;

I pružit ćeš spoznaju spasenja narodu njegovu po otpuštenju grijeha njihovih;

Upravit ćeš noge njegove na put mira;

Bit ćeš dakle Mesijin preteča u naviještanju Božjega zakona i obraćenja ljudskih srdaca;

Bit ćeš prvoklasan  propovjednik i djelitelj krštenja na oproštenje grijeha;

Bit ćeš mučenik za Božju istinu protiv Herodove i Herodijadine laži i zloće;

Bit ćeš najveći između rođenih od žene;

Bit ćeš najčešće ime u kršćanskom svijetu;

Bit ćeš svetac bez premca, kojemu Crkva slavi i rođendan na ovaj svijet i rođendan na onaj svijet.  Jer, ruka Gospodnja bijaše s tobom, a ti se vjerno pridržavao sjene ruke Božje.  

Ivan je svojim životom u vrhunskom stupnju pokazao da u njemu ima Duha Božjega, dara mudrosti i razuma, dara jakosti i strahopoštovanja, dara savjeta, znanja i pobožnosti.

Krizmanici, evo uzora i pomoćnika na putu života         

POVEZANI ČLANCI

16. sij 2021
Vijeće HBK za ekumenizam

NAJČITANIJE

16. sij 2021
Vijeće HBK za ekumenizam