Vijesti
02. April 2021.
Foto:
web

Misu Večere Gospodnje na Veliki četvrtak, 1. travnja 2021., u mostarskoj katedrali slavio je mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski Petar Palić, u zajedništvu s imenovanim kotorskim biskupom mons. Ivanom Štironjom i svećenicima na službi u katedralnoj župi.

Sve nazočne je na početku pozdravio biskup Petar i naglasio da je ustanovljenje Euharistije kao spomen obreda „novog i vječnog saveza“ najočitiji aspekt današnjeg slavlja. Međutim, u svoje promišljanje treba uključiti i druga dva aspekta današnjega dana: ustanovljenje ministerijalnog svećeništva i službu bratske ljubavi. Biskup je podsjetio da su svećeništvo i milosrđe zapravo usko povezani sa sakramentom euharistije, jer stvaraju bratsko zajedništvo i ukazuju na put Crkve, koji biva najočitiji u samodarivanju  i služenju.

Prigodnu homiliju okupljenim vjernicima uputio je don Domagoj Markić, biskupov tajnik i vicekancelar Biskupskog ordinarijata.

Na početku homilije don Domagoj je, polazeći od egzistencijalne stvarnosti, rekao da čovjek živi od uspomena i da su uspomene drage svim ljudima. Uspomena nije samo puko sjećanje na osobu ili događaj, nego nam u uspomeni osoba ostavlja i dio sebe.

Iskustvo Božjega pristupa ljudima i njegova odnosa s čovjekom govori da je Bog kroz povijest spasenja čovjeku nudio razne saveze. Utjelovivši se u Isusu Kristu sam je sišao na ovaj svijet, postao čovjekom i premostio jaz između Boga i čovjeka. Isus Krist hoda ovim svijetom i naviješta Kraljevstvo Božje, naviješta novi, obnovljeni život. Srž novosti, Radosne vijesti koju Isus Krist naviješta je ljubav. Isus ne samo da tu ljubav naviješta, nego ju on do kraja živi, kako nas izvješćuje i evanđelist „do kraja ljubi“ svoje učenike. Prihvatio je muku i smrt i napokon uskrisava na život vječni, kazao je don Domagoj.

Povezujući događaje iz povijesti s spasenja s današnjim danom, naglasio je da euharistija nije samo uspomena, nego je spomen-čin. Isus se i danas, u otajstvu euharistije, žrtvuje na našim oltarima, a mi smo po sudjelovanju dionici toga otajstva muke, smrti i uskrsnuća. U Euharistiji se događa stvarno sjedinjenje s Kristom, ali se u euharistiji događa i obnova nas samih da bismo euharistiju živjeli u svojoj svakodnevici, da bismo i mi, poput Krista, davali sebe za druge.

Osvrnuvši se na aktualnu pandemiju, ustvrdio je da smo kao vjernici u ovom vremenu osjetili što znači kad smo odvojeni od euharistije. Međutim, veća će opasnost biti ako mi euharistiju odvojimo od svoga života, zaključio je don Domagoj i pozvao sve da danas na Veliki četvrtak, dok slavimo otajstvo euharistije obnovimo svoju povezanost s euharistijom.

Nakon euharistije, sukladno aktualnim odredbama, izostavljena je procesija, Svetootajstvo je pohranjeno u svetohraništu i vjernici su imali mogućnost ostati u osobnoj molitvi.  

 

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE