Vijesti
29. August 2020.
Foto:
Kium

Kandidati za đakonat hercegovačkih biskupija u 2020. godini obavili su – kako to propisuje Zakonik kanonskoga prava - petodnevne duhovne vježbe. Voditelj je bio biskup Ratko. Tijekom jeseni na redu su da, s Božjom pomoću, prime sv. red đakonata: Ivan Aničić i Branimir Bevanda iz Mostara, Vinko Nenadić iz Hercegovačkih Vinjana, i Tomislav Rajič iz Jablanice. Njima se pridružio i Zvonimir Rezo, bogoslov 4. godine, koji je zbog epidemioloških razloga bio spriječen svoje ovogodišnje duhovne vježbe obaviTI u bogosloviji.

Od 23. do 28. kolovoza ova petorica bogoslova, uz preporuku i svesrdno materijalno osiguranje župnika don Ante Luburića, provela su u župnoj kući u Nevesinju dane sabranosti, molitve, razmatranja i razgovora. Otac Biskup odabrao je za temu dvije Pavlove Poslanice Timoteju. Tih deset poglavlja sadrže mnoštvo savjeta u vjeri, u moralu, u ponašanju koje Apostol naroda upućuje svomu vjernom učeniku, a uvelike su korisne bogoslovima, osobito đakonima koji se pripremaju da preuzmu povjerenu im službu poput Timoteja kojemu je Pavao povjerio brigu za cijelu Crkvu u Efezu.

Dani su bili ispunjeni molitvom časoslova, trima razmatranjima iz spomenutih Poslanica te Euharistijom s poticajnom homilijom. Na sv. Misi bilo je svakoga dana po dvoje-troje vjernika iz župe. Voditelj je uključio i dva posebna razmatranja o dvjema svetim ženama: sv. Moniki kojoj se spomendan slavio 27. kolovoza, i njezinoj molitvi za obraćenje sina Augustina, te o Blaženoj Djevici Mariji prema zapisu sv. Luke (11,27-28), kako je neka žena iz puka povikala Isusu: „Blažena utroba koja te nosila, i prsi koje si sisao", a Gospodin joj uzvratio: "Još blaženiji oni koji Božju riječ slušaju i opslužuju". Na svakom razmatranju bogoslovi su iznosili osobna zapažanja kojima su ohrabrivali jedan drugoga, dok bi voditelj zaokružio razmišljanje svojim komentarima i životnim iskustvom. Biskup je Ratko preuzeo ulogu svetoga Pavla, dok su bogoslovi biti Timoteji. On njima „sa svom strpljivošću i poukom“ (2 Tim 4,2), a oni njemu postavljali pitanja „smjelo u vjeri“ (1 Tim 3,13). Premda su Poslanice i prouke njihove bile bogate korisnim savjetima, možda bi bilo zgodno izdvojiti Pavlovu zahvalu Kristu Isusu koji ga je postavio za služenje (usp. 1 Tim 1,12). Četvorica kandidata za đakonat zahvalila su Bogu što će ih postaviti za služitelje (grč. diakonoi), u nadi da će službu služenja narodu Božjemu obavljati „besprijekorno“ (1 Tim 3,2) u pripremi, s milošću Božjom, za svećeništvo.

U pauzama između predavanja iskoristilo se pogodno vrijeme za posjete obližnjemu jezeru Alagovcu, visoravni Morinama te Lukinoj obitelji iz nevesinjske župe.

Duhovne su vježbe završene u župi Gradini kod Čitluka posvetom župne crkve u čast sv. Ivana Krstitelja, mučenika, kojoj je mnoštvo svijeta, bogoslova i svećenika proslavilo svečan dan i dalo dužnu hvalu Bogu svemogućemu. Biskup je u homiliji govorio o sudbini židovskoga Hrama, o sv. Augustinu kojemu se 28. kolovoza slavio spomendan, i o sv. Ivanu Krstitelju, kojemu je u znak štovanja priređena duhovna trodnevnica.

Z.R.

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE