Vijesti
19. July 2020.
Foto:
web

U subotu, 18. srpnja 2020. u 10.00 sati, sporazumno sa župnikom fra Marinkom Lekom, zakazana je sv. krizma u župi Rakitno u kojoj se kandidati sakramentno potvrđuju svake druge godine. To su učenici devetoga osnovne i prvoga razreda srednjih škola. Nekoliko dana prije sv. krizme, pripravnici i pripravnice – njih trideset i jedno na broju – prošli su kroz krizmaničku provjeru znanja potrebna za primanje ovoga sakramenta. Tajnik ih je ispitivao – Stari i Novi zavjet i crkvenu povijest - dobro su znali, a kršćanske molitve još bolje. 

U koncelebraciji su uz biskupa Ratka i župnika također fra Valentin Vukoja iz Posuškoga Gradca, don Slaven Ćorić iz Sutine i tajnik don Ilija. Župni zbor mladih, potpomognut i dječjim glasovima, ujedinjen sa susjednim sutinskim zborom, skladno prati Misno slavlje.

Prije početka sv. Mise, u ime krizmanika, njihovih roditelja, kumova i rodbine, jedna krizmanica pozdravlja biskupa a druga uručuje rukovet cvijeća. Biskup zahvaljuje krizmaničkim predstavnicima i obećaje, kako su i zaželjeli, moliti se za njih da rastu u vjeri i životno napreduju u svih sedam darova Duha Svetoga na slavu Božju i na spasenje svojih duše.

Župnik fra Marinko, u svome pozdravu, sažeto prikazuje stanje u župi. Svjedoci smo kako je iz godine u godinu sve manje župljana – vjernika, što zbog slaba rađanja što zbog iseljavanja. To se vidi po broju ovogodišnjih krizmanika koji je do sada najmanji. Vjera i povezanost s Crkvom još je uvijek živa, duhovno čvrsta, tradicionalno sigurna, ali stupnjevno se uvlači duh ovoga svijeta koji udara na Treću Božju zapovijed o svetkovanju nedjelje, koji ukida svakodnevne obiteljske molitve i tako za sobom povlači kršenje i drugih moralnih obveza.

Biskup poziva na kajanje i intonira himan Slava Bogu na visini. Biblijski su nedjeljni odlomci povjereni na čitanje krizmanicima, a Evanđelje don Slavenu.

U propovijedi biskup govori o dvojici starozavjetnih velikana: Mojsiju zakonodavcu i  Iliji proroku, koji su se pojavili uz Isusa kod njegova Preobraženja na gori Taboru u Galileji. Oni, Božji borci, uvijek su na strani pravoga Boga: „Ja sam Gospodin Bog tvoj, nemoj imati drugih bogova uz mene“, kako kaže Prva i glavna Božja zapovijed koja je protiv svake idololatrije na ovome svijetu. Mojsiju su uručene dvije ploče Božjih zapovijedi. A kada je vidio da se narod izopačio i sebi napravio „zlatno tele“ da mu se „klanja“, oko njega talambasa i čini užasnu bogohulu na pravoga Boga, Mojsije je od nestrpljivosti i ljutine udario Pločama o zemlju: ne da ih zgazi, nego da pokaže prerevnu srdžbu na narod koji je na takav svetogrdan način pogazio Prvu i svaku drugu zapovijed. Vođa židovskoga naroda iz Egipta u Palestinu, Mojsije, nije propustio priliku da smrću kazni više tisuća ljudi koji su bili odgovorni i sudionici toga bogohulstva u povlaštenu židovskom narodu. Mojsije se pokajao za svoj čin s Pločama, pa mu je Bog dao druge Ploče s istim Zapovijedima.

Ilija se proročki i neustrašivo usprotivio kralju Ahabu koji je pustio svoju ženu poganku Jezabelu da pokvari njegov dvor i sav Izrael. Pokvarila je i njega, ali na njegovu glavu. Opljačkao je podanika Nabota i dao ga ubiti te se domogao njegova vinograda, ali je i njega došlo glave. Sve se vraća, sve se plaća, kralju Ahabe!   

Za vrijeme sv. krizme župnik čita imena krizmanika, don Ilija drži sveto ulje i mikrofon na koji krizmanik odgovara tako da svi u crkvi mogu pratiti i sakramentne riječi između biskupa i krizmanika i povremeni njihov razgovor odnosno pitanje i odgovor.

Prije završna blagoslova župnik zahvaljuje Bogu i svima koji su pridonijeli izvedbi ove jedinstvene svečanosti sv. Mise i sv. krizme. Jednom u životu za današnje krizmanike.

Biskup zaziva na sve nazočne kao i na cijelu župu blagoslov da Duh Sveti učvrsti ovo što su krizmanici primili i da se ne stide pred svijetom svjedočiti za Krista Spasitelja i njegovu otkupiteljsku ljubav.

Poslije sv. Mise zajednička fotografija pred oltarom kao sjećanje na ovaj dan koji učini Gospodin. Župnik je u župnoj dvorani počastio biskupa i svećenike koji su ostali u oduljem bratskom razgovoru.  

POVEZANI ČLANCI

16. sij 2021
Vijeće HBK za ekumenizam

NAJČITANIJE

16. sij 2021
Vijeće HBK za ekumenizam